Om få dager lanseres boka som er stappfull av gamle og nye tradisjonsrike oppskrifter fra Nord-Troms. Hele 260 oppskrifter har fått plass - blant dem alle rettene fra Hermod Larsens mathefte som ble gitt ut i 1997.

Det var nemlig der prosjektet startet. Ideen oppstod da Larsen var innom Kronebutikken en dag i 2015, og fortalte at han ikke hadde flere kopier igjen.

Etterspørselen var fremdeles stor, og et knippe lokale bedrifter bestemte seg for å gå sammen og gjøre dette på ordentlig vis. De ville samle alle oppskriftene i en bok, og i tillegg legge til flere nye oppskrifter.

– Vi var seks bedrifter som gikk sammen, forteller prosjektleder Linda Fjellheim.

I Hermods ånd

Prosjektgruppa består av Fjellheim selv, fra Reisa, Jane Johansen fra Bios, Hege Bergfald Jakobsen fra Johs. H. Giæver, Hilde Lund fra Reisa Skinnprodukter, Inger Birkelund fra Ihana og Kirsti Johansen fra Kirstis hjemmelagde. Sistnevnte har nå sin arbeidsplass på Henriksen Gjestestue, som i senere tid har gått inn på eiersiden.

De fikk også fotograf og forfatter Jan R Olsen med på laget.

Hermod Larsen var selv med og hjalp til før han gikk bort i 2017. Prosjektgruppa forteller at da han døde, var de ikke sikre på at det kom til å bli noen bok.

– Vi gikk noen runder med oss selv, men etter å ha snakket med barna hans, ønsket også de at vi gjorde boka ferdig. Da bestemte vi oss for å fullføre den i hans ånd, sier Fjellheim.

Hermod Larsen ga i 1997 ut matheftet som er utgangspunktet for boka som nå lanseres. Etter at han gikk bort var prosjektgruppa usikker på om det i det hele tatt ville bli noen bok, men de bestemte seg for å fullføre den i hans ånd. Foto: Jan R Olsen

Birkelund sier at om det ikke hadde vært for han, hadde det for det første ikke vært noen bok, men det ville heller ikke vært så stort fokus på mat og tradisjoner.

– Det var han som startet hele denne bevegelsen her. Når jeg har opplevelser på Ovi Raishiin setter deltakerne utrolig stor pris på å få servert både lokal mat og historie, sier hun.

Mathistorie

Gjengen er veldig stolt av produktet de har laget.

– Helheten var veldig viktig for Hermod da han samlet inn oppskrifter og lagde matheftet. Det ønsket vi å bevare, og vi synes vi har gjort en veldig god jobb, forteller de.

I boka finner du blant annet oppskriften på lammelever. Foto: Jan R Olsen

Jan R Olsen, som har stått for foto, layout og produksjon, har også samlet inn 40 gamle bilder fra Nord-Troms museum sine arkiver.

– De gamle bildene er veldig spennende og gjør det hele litt mer variert, forteller Olsen.

Bildene følges av en stor mengde mathistorie, blant annet om mattradisjoner fra Skibotn og matretter i nasjonalparken. All tekst som var med i det opprinnelige heftet er også med i boka.

– Jeg hadde høytlesning for barna mine her om dagen, og den yngre generasjonen får litt hakeslepp, sier Bergfald Jakobsen.

– Det er mye å lære her, da dette er kunnskap man ikke nødvendigvis sitter med i dag. Vi har lært masse selv også.

Bildene av maten er tatt i idylliske, kjente omgivelser. Som på Havnnes, hvor denne seibiffen er fotografert. Foto: Jan R Olsen

Lanseres til helga

Nå gleder gjengen seg til alle får se boka. 16. juni, i forbindelse med Paaskiviikko og åpen dag, lanseres den på Halti.

Det blir også foredrag, det skal vises bilder, og Kirsti Johansen skal lage og selge mat etter oppskrifter fra boka.

– Også blir det noen smaksprøver også, lover gjengen.