Tre år har naturfotografen fra Olderdalen brukt på å samle de mest populære vandre- og skiturer i regionens seks kommuner. Resultatet ligger nå i form av boken Turer i Nord-Troms, et imponerende oppslagsverk med 370 sider.

Olsen har gått grundig til verks med turbeskrivelsene, hvor alle fjellturer er beskrevet både med tekst, og skissert på kart. I tillegg er turene rikelig beskrevet med et imponerende bildemateriale som naturfotografen har tatt både ved hjelp av flyfoto, og gjennom utallige turer til fots og på ski.

Tre fra Nord-Troms nominert til prestisjetung fotopris

Økende turinteresse

Interessen for fjellturer har eksplodert de siste årene, og aldri før har så mange tatt seg til fjelltopper som før var forbeholdt de mest ihuga fjellfolk.

Olsen mener at mye av årsaken ligger i de ulike toppturkonkuransene som arrangeres, slik som foreksempel Ut i Nord sin konkurranse gjennom Nord-Troms Friluftsråd.

– Det virker også som at turfolk er blitt mer flinkere til å oppsøke turer i naboregionene, og med det også får sett andre deler av vår flotte regionen, sier Olsen, og mener det er en svært positiv trend.

Naturfotografen håper at boka vil være med å inspirere ennå flere til å ta seg en tur både i hjemlige trakter, og i andre deler av regionen.

Olsen har et opplag på 3000 bøker, og han er allerede i gang med å sende ut til alle de som har lagt inn forhåndsbestillinger.

– Jeg skal også være på ulike messer og julemarked fremover, samt en del planlagte boklanseringer, forteller han.

Og om salget av denne boka blir slik som de to tidligere bokutgivelsene, så vil forfatteren oppleve nok en salgssuksess. Både den første boka om Natur i Nord-Troms, og boka om Lyngsalpan er han i ferd med å bli helt utsolgt for.

Ny pris til naturfotografen fra Kåfjord

Nye prosjekter

Forfatteren mener at Turer i Nord-Troms skiller seg ut fra lignende utgivelser med bruken av 360 graders panoramabilder fra alle turene som beskrives. Han forteller videre at på hjemmesiden skal det panoramabildene legges ut slik at brukerne kan sitte hjemme og få en visuell opplevelse av utsikten fra turen.

Det er tre år siden den tidligere journalisten i Framtid i Nord ga ut boka om Lyngsalpan, og seks år siden bokdebuten om Natur i Nord-Troms. Han jobber nå med et nytt bokprosjekt, og har satt opp et nytt løp om å komme med en ny utgivelse om tre år.

Olsen sier at han ved siden av også kommer ut med den faste Nord-Tromskalenderen hvor han i år utgir sin 21 kalender.

Jubileums-kalenderen er klar i disse dager

Naturfotograf Jan R Olsen fra Olderdalen har samlet en solid knippe fjellturer mellom permene på sin nye bok ”Ture ri Nord-Troms. 370 sider med ulike turer fra alle seks Nord-Troms kommunene. Foto: Jan Arild Hansen