Denne saken ble første gang publisert 8. desember 2017.

Skigymnaslæreren fra Nordreisa og Dag Elvevold tar hver sin del av OL i Pyeonchang i Sør-Korea. Vegard Karlstrøm, som også har erfaring fra skilinja, er trener for Island.

Ånesen vedgår at den usikre situasjonen i Nord-Korea svirrer litt i bakhodet.

– Jeg ser at risikoen er til stede. Dersom resten av verden vurderer situasjonen som trygg, går jeg ikke imot det. Sør-Korea har en skummel nabo, sier Ånesen.

Han har lenge drømt om å få oppleve OL fra innsiden.

Nyttige erfaringer

Han har tidligere vært smører for Norges Skiforbund i junior-VM og U 23-VM i Tyrkia og Tsjekkia. Intet kan likevel sammenlignes med olympiske vinterleker.

Han ser med forventninger fram til å følge tett en så stor internasjonal begivenhet.

– Jeg får nyttige erfaringer å ta med meg videre. OL gjør at det blir en ekstra dimensjon. For meg har vært en gulrot å tilhøre et støtteapparat under lekene.

– Din primære oppgave blir å smøre ski?

– Det er derfor jeg reiser, ja. Uten Snorri Einarsson i troppen, ville det ikke vært like attraktivt. Slett ikke alle får muligheten til å følge OL fra innsiden. Det blir neppe noen stor folkefest med mye publikum på stadion.

Kan overføres

Øystein Ånesen ser momenter som kan overføres fra en OL-deltaker til en junior som går Norgescup.

– En gullkandidat i Pyeonchang er et normalt menneske. Han gjør sine ordinære forberedelser og kjenner på nervøsitet og spenning før start. Den mentale prosessen har likhetstrekk.

Han har ikke fått svar på hvorfor Snorri Einarsson og co ønsker ham med i teamet. Ånesen har tidligere trent Einarsson på elitelaget i Troms.

– Jeg vil tro at han samler rundt seg et team han kan stole på og fungerer sammen.

Spent på snøen

Ånesen er spent på snøen i Sør-Korea.

– Dag Elvevold vil gjøre tester i starten av lekene. Den kunnskapen vil jeg dra nytte av. Mye testing kan redusere risikoen for smørebom. Snorri har hatt veldig gode ski så langt i vinter.

Hvor høyt kan han havne i OL?

– Topp ti kan være innenfor rekkevidde. Færre toppløpere deltar i lekene fra hver nasjon. Norge har kvote på bare fire mann, Hvis russerne ikke får stille, blir det enklere å kjempe i toppen, sier Øystein Ånesen.

Han regner med at Island har med tre herrer og en dameløper.

PS: Karl-Gunnar Skjønsfjell smører skiene til Snorri Einarsson i helgas World Cup-renn i Davos og i Toblach om ei uke. Han var smører under VM sist vinter i Lahti.