For hver dag som går i oktober, øker risikoen for å våkne opp til snø eller isglatte veier, spesielt på fjellet. Det er bilførerens ansvar at bilen har godt veigrep. Da gjelder det å ha lagt om til vinterdekk i tide, mener Robin Wulff-Nilsen, avdelingsleder i KLP Skadeforsikring.

– Er du hjemme, kan du ha vinterdekkene og jekken lett tilgjengelig, slik at det er mulig å få skiftet dekk hvis du våkner opp til hvite veier, sier han.

Sjåførens ansvar

Fra og med 1. november kan du kjøre med piggdekk over hele landet, men fra 15. oktober kan du kjøre med piggdekk i Nord-Norge. Likevel, er det føret som gjelder for når vinterdekkene skal på.

– Hvis en ulykke skyldes at dekkene ikke var gode nok for føret den dagen, risikerer bilfører solide kutt i erstatningen fra forsikringsselskapet. På større skader kan dette utgjøre mange tusen kroner, sier Wulff-Nilsen.

Tilstrekkelig veigrep

Forsikringsselskapet krever at bilen skal ha tilstrekkelig veigrep, og det handler ikke bare om å ha godt nok feste opp bakkene mot hytta:

– Du skal også kunne stoppe før krysset i bunnen av bakken på vei ned. At veigrepet er godt nok går mer på at du har kontroll på bilen og klarer å stoppe når det er nødvendig, enn at du kommer deg fram, påpeker han.

Sommerdekk best før frosten

Sommerdekk har faktisk bedre veigrep på sommerføre og våt vegbane enn det vinterdekk har. Gummiblandingen i vinterdekk er utviklet for kuldegrader. De holder seg myke når det er kaldt, men det er dokumentert at de egner seg dårligere på regnvåt, varm veibane.

– Så lenge det ikke er frost der du bor, er sommerdekk fortsatt helt greie å kjøre på. Men skal du til fjells, er det ingen grunn til å utsette dekkskiftet, sier Wulff-Nilsen.

Robin Wulff-Nilsen, avdelingsleder i KLP Skadeforsikring. Foto: Pressefoto