– Det ser ut til at vi klarer de økonomiske målene akkurat. Vi går med et lite overskudd, erklærer administrasjonssjef i Kvænangen Frank Pedersen om budsjettet for 2017.

Han vedgår at året har vært utfordrende. Kommunen har måttet bruke av sine reserverte tilleggsmidler for å dekke opp om ekstra kostnader. Ifølge han har kommunen hatt to ekstra behov. Det ene dreier seg om enkeltvedtak i helse -og omsorgssektoren, og det andre dreier seg om ressursbruk i skolen.

– Siden i høst har vi drevet Kvænangen barne -og ungdomsskole som eneste skole i kommunen. Vi la ned Kjækan skole i vår, og for å være klare til bygging av ny skole, ble elevene i høst huset i midlertidige lokaler. Denne omstruktureringen har ført til behov for ekstra bemanning, både til undervisning og for tilsyn av ungene, for at de skal ha det trygt og være i ordentlige omgivelser, sier han.

Rekrutteringsutfordring

Kommunen har ifølge Pedersen også vanskelig med å rekruttere til helse -og omsorg. Dette er en problemstilling man har sett over flere år.

– Vi har måttet bruke en god del vikarer og vi har tatt i bruk vikarbyråer. Dette er mye dyrere enn å bruke sine egne ansatte. Tidligere har vi hatt mangel på sykepleiere, nå mangler vi til dels også hjelpepleiere. Vi har en rekrutteringsutfordring, som gjelder først og fremst på Gargo, sier han.

Eiendomsskatt

Pedersen tror Kvænangen kommune får det tøft økonomisk i årene som kommer, og har derfor foreslått å innføre eiendomsskatt. Ved full effekt gir dette en merinntekt til kommunen på rundt 2,5 millioner kroner. 1000 boliger blir da beskattet, rundt 600 eneboliger og 400 fritidshus.

Administrasjonssjef i Kvænangen, Frank Pedersen (t.h).