Et stort snøskred sperrer E6 i Mettevollia, rett sør for Kvænangsfjellet i Nordreisa kommune. Skredet skal ha gått over E6 bare minutter etter at en kolonne kom kjørende med personbiler og lastebiler nordfra.

Tonje Jansdatter Edvardsen sto i kø på sørsiden og var vitne til hendelsen. Flere Framtid i Nord har snakket med forteller at skredet er omkring tre meter høyt. Klokken 12.00 onsdag gjøres ny vurdering av veien.

– Så det kom deisende ned lia

– Det kom akkurat en runde med biler fra nordsiden, og det var vår tur til å starte. Hadde rekken med våre biler begynt å kjøre minutter før hadde vi havnet midt i det. Vi har hatt kjempeflaks, det hadde de andre også. Det var skummelt, forteller hun.

Ifølge henne sto et femtitalls biler på sørsiden og ventet på å bli sluset over fjellovergangen. Klokken 18.20 var mange i ferd med å snu. Selve skredet skal ha gått rundt klokken 18.00.

– Jeg var ikke i tvil om at det var et skred som gikk. Jeg så bare det kom deisanes ned lia og at det helt tydelig for ned til vannet. Da jeg så i speilet kom alle ut av bilene for å se hva som foregikk, forteller hun.

Edvardsen var i et følge med flere på tur til noen venner i Navit i Kvænangen.

– Nei, nå vet jeg ikke hva vi gjør. Det er surt å måtte snu, men vi får se hva vi finner på, sier hun – som har kjørt helt fra Skjervøy.

Ingen hus tatt

Steinar Gudmunsen, operasjonsleder i Troms Politidistrikt forteller at de fikk melding om hendelsen klokken 18.06.

– Vi har fått melding fra veitrafikksentralen at det har gått et ras over veien og at veien er stengt.

Hva vet du om omfanget, det er hus som kan være tatt på nedsiden av E6 i området?

– Nei, da hadde nok politiet visst om det, sier han.

Vurdert til å være sikkert

Byggeleder i Statens vegvesen, Yngve Volden er også orientert om hendelsen. Han kan ikke si noe om hvor stort skredet er.

– Vi har folk på stedet som har besluttet å ta opp raset. Når det først er gått kommer det ikke mer. Når veien eventuelt åpnes, vet jeg ikke.

Hvorfor kjører man kolonne når det er så skredfarlig, faregraden er på nivå fire i dag?

– Det ble i 14-15 tiden i dag ikke vurdert til å være overhengende fare for skred. Selv om det er faregrad fire i regionen betyr det ikke at det er slik overalt. Vi vurderte det til at vi ikke var nødt å stenge, sier han.

Var det en riktig beslutning?

– Riktig eller ei. Det var vurdert som ikke overhengende fare da.