Denne saken ble først publisert 20. januar 2022, men blir nå åpnet for alle som en del av Framtid i Nords julekalender.

Maria Sandmo (35) eide en leilighet på Storslett.

Men i takt med at sønnen ble eldre, virket leiligheten mindre. Hun ønsket mer tumleplass, og tilværelsen tett i tett med naboene ble litt vel intim.

I 2018 bestemte hun seg derfor for å bygge nytt.

– Jeg tenkte først at jeg måtte kjøpe noe brukt, men fant etter hvert ut at jeg heller kunne bygge smartere. Det er egentlig mer skummelt å kjøpe brukt der man ikke aner hvilke uforutsette kostnader som kommer, enn å ha et helt nytt hus hvor man bor litt tryggere i starten. Man vet mer om hvordan det er bygd, sier hun.

KOMMER FLERE: Maria Sandmos hus er det første som er satt opp i det nyetablerte boligfeltet i Leirbukta, mellom Sørkjosen og Storslett. Nå bygges flere hus i samme boligfelt. Tomtene eies av Betongservice AS. Foto: Isabell Haug

Drømmetomt

Med gevinst fra leilighetssalget og planlagt utleiedel i det nye huset, samt gode avtaler hos både bank og boligbygger, fikk hun det hun selv kaller et «budsjetthus» på drømmetomta.

– Jeg fikk det til på grensa! Når det viste seg at det faktisk finnes sjøutsikt i Nordreisa, måtte jeg bare gjøre det jeg kunne for å få bygge her. Jeg kom med ganske trange premisser til entreprenøren, hvordan kan vi gjøre det billigst mulig, samtidig som jeg når mine mål og får det huset jeg vil ha, forklarer hun.

MED UTLEIE: Sandmo hadde ikke hatt råd til å bygge uten utleiedel. Etter hvert som bokostnadene går ned kan hun ta i bruk større deler av huset selv. Foto: Isabell Haug

Gjorde mye selv

Det er nordreisaselskapene Betongservice AS og JB Elektro AS som har stått for byggingen og det elektriske arbeidet. Sandmo forteller at hun fikk lov til å slippe til ved å gjøre noe selv.

Dermed sparte hun også penger.

– Jeg og en venninne la gulv i hele 1. etasje. Jeg har skrudd kjøkken, bad og garderober, sparklet og styrt. Men jeg liker å holde på, å skape noe, sier hun.

PLASS: Maria Sandmo gikk fra leilighet til hus, og er glad hun fikk større plass for seg og sønnen. Foto: Isabell Haug
HANDY: Alle kvinner drømmer vel om et eget walk-in closet? Maria Sandmo har skrudd flere garderobeløsninger opp selv. Foto: Isabell Haug

På nybygg-toppen

Maria Sandmo er ikke den eneste som har bygd hus i Nordreisa de siste fire årene. Faktisk ligger kommunen midt på treet når det gjelder nybygg i landet. Dette på en 184.plass.

Det viser tall fra den nylig publiserte oversikten over bygging av nye boliger de siste fire årene, fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I hele Norge er det snakk om drøye 126.000 nye boliger som er igangsatt i den aktuelle perioden. I Nordreisa er det igangsatt 65 nye boliger fra 2018 til 2021. Tallet omfatter både eneboliger, tomannsboliger, rekkehus og leiligheter i blokker.

Av alle de nye boligene i Nordreisa er 18 prosent bygget som leiligheter i blokk.

Tromsø2946
Alta680
Hammerfest - Hámmerfeasta499
Harstad - Hárstták311
Sør-Varanger288
Målselv238
Senja223
Bardu127
Balsfjord82
Nordreisa - Ráisa - Raisi65
Dielddanuorri - Tjeldsund58
Sørreisa55
Storfjord48
Porsanger47
Lyngen43
Tana40
Skjervøy38
Kåfjord32
Karlsøy24
Karasjok24
Kautokeino22
Vadsø19
Lebesby18
Kvænangen17
Hasvik16
Ibestad14
Nordkapp13
Gratangen13
Berlevåg9
Lavangen8
Salangen7
Kvæfjord7
Nesseby5
Dyrøy5
Båtsfjord5
Måsøy2
Loppa2
Vardø1
Gamvik0
Kilde:SSB

I Storfjord kommune er det igangsatt totalt 48 boliger i løpet av disse fire årene. Det gir 212. plass. Videre finner vi Lyngen med 43 boliger (221. plass), Skjervøy har 38 nye (235. plass), Kåfjord har 32 (246. plass) og Kvænangen 17 nye (292. plass)

Bygging i fylket

Det er Oslo som topper landsoversikten ganske så klart, med 15.312 helt nye boliger siste fire år. Av disse er 76 prosent i blokk. Deretter kommer Trondheim (7.424) og Bergen (6.314).

I SSB sine tabeller er både kommune- og fylkessammenslåinger slått sammen bakover i tid. I Troms og Finnmark er det bygget totalt 6.051 boenheter i perioden, der Tromsø topper suverent med 2.946 i tallet, der 58 prosent er leiligheter. Deretter kommer Alta med 680 og Hammerfest med 499 nye boliger. Av de 38 kommunene i fylket er Nordreisa nummer ti.

På landsbasis er det tre kommuner som har niks og nada av nye boliger; Værøy og Træna i Nordland, og Gamvik i Troms og Finnmark.

Maria Sandmo i Nordreisa er i alle fall glad for at hun, alene har realisert boligdrømmen.

Hva er du mest fornøyd med?

– Utsikten! Jeg blir glad hver gang jeg går inn i stua, stråler hun.

NÆRT: Når det er storm- og springflo flo kommer havet nært, men Sandmo elsker følelsen av å bo i naturen: - Her har jeg ofte elgen på besøk i hagen, sier hun - som har tegnet det 200 kvadratmeter store huset selv. Foto: Isabell Haug