Tirsdag var det duket for fest i gymsalen ved Nord-Troms videregående skole, skolested Storslett.

25. august på dagen var skolen på Storslett 40 år, mens skolen på Skjervøy er 40 år 1. september.

- Bygget var ikke helt ferdigstilt på Skjervøy. Derfor ble skolen åpent en uke senere på Skjervøy, forteller tidligere rektor på Skjervøy vgs, Ronny Laberg.

I 1975 åpnet skolene i begge kommunene. Før det var det tiltenkt at 27 prosent av ungdommene i kommunene skulle gå på yrkesskolen etter folkeskole, to prosent skulle gå på gymnasium og resten skulle jobbe.

Mulighet til utdanning

- Når videregående ble opprettet fikk ungdommen mulighet til å gå på skole og bo hjemme. Det er klart at det var mange 15-åringer som reiste langt for å gå på skole, gråt noen dager av hjemlengsel før de reiste hjem igjen, sier Laberg.

Etter at de videregående skolene åpnet i Nord-Troms  kunne ungdommene få fagutdanning og gjøre ferdig gymnasium i Nord-Troms, etter det hadde de anledning til å starte på høyskole eller universitet.

- Et unikum

I tillegg til at alle ansatte på Nord-Troms vgs var samlet på tirsdag, var representanter fra kommunen og fylket tilstede.

Fylkesutdanningssjef Sedolf Slettli, Fylkesråd for utdanning Roar Sollied talte begge for forsamlingen. Slettli overrakte et maleri til rekotor, Olaug Bergset, i gave til skolen. Også en av de store pådriverne for opprettelse av videregående i Nordreisa, Margit Hansen Krone, var tilstede under markeringen.

- Hun holdt og tale. Hun er et unikum av en dame. Hun er over 90 år og har en hukommelse utenom det vanlige, sier Laberg.

- En fantastisk reise

Laberg var rektor på skolen på Skjervøy fra 1938 til 2011. Før det var han lærer på mekaniske fag, samt at han hadde spesialpedagogikk. Totalt jobbet han på skolen i 32 år.

- Det har vært en fantastisk reise gjennom tid. Jeg har blitt kjent med mange mennesker og utrolig mange flotte ungdommer. Det har vært gøy å være med og utvikle skolen og skoletilbudet på Skjervøy, sier Laberg.

Han skryter av de flotte ungdommene i regionen.

- Det er mange som får seg gode jobber i Nord-Troms og Troms, og resten av verden for den saks skyld, sier Laberg.

Skolen tiltrekker seg folk

Han sier at Skjervøy ville vært et annet sted uten den videregående skolen.

- En videregående skole har stor betydning for lokalsamfunnet. Den tiltrekker seg folk med høy kompetanse og god utdannelse og folk tar med seg hele familien. Det blir også lettere å flytte til Skjervøy når foreldrene vet at barna har mulighet til å gå videregående skole på hjemplassen, sier Laberg.

Han tror at mange hadde flyttet fra kommunen dersom det ikke hadde vært tilbud om videregående skole.

Selv om Laberg har gått av med pensjon er han opptatt av skolen.

- Jeg følger med på hva som skjer med på hva som skjer. Det vil jeg alltid gjøre, sier han.

Slik forklarer tidligere rektor ved Skjervøy videregående skole tiden på skolen på Skjervøy. Foto: Johanne P. Elvestad