En av de 12 bedriftene som Sametinget ønsker å bistå er Karen Kemi Nyheim fra Storfjord. Hun meldte sin interesse for å delta på det ettårige etableringsprogrammet Dáhttu for å få hjelp til å etablere sin egen bedrift på Elvevoll.

– Gjennom dette programmet vil vi både få all mulig kunnskap om bedriftsetablering, tett oppfølging fra en mentor, og ikke minst etablert et nettverk i regionen, mener hun.

Kemi Nyheim har planer om å starte opp en kafe og utsalg på hjemstedet, og forteller at hun er i dialog med kommunen om tomt til formålet.

Satsingsområde

Sametingsråd Henrik Olsen kan fortelle at nettopp kulturnæringer er et viktig satsingsområde for Sametinget, og at Dáhttu programmet så langt har vært en suksess i Finnmark.

– Det handler nettopp om å gi kompetanse til bedriftsetableringer i samiske områder, samt det å skape et nettverk for etablerende, forteller Olsen.

Ifølge Sametingsråden ønsker Sametinget å bidra til økt profesjonalisering og kommersialisering for samisk kulturnæringsbransje, og har derfor gått sammen med Innovasjon Norge med å finansiere prosjektet,

– Og sammen med Finnmarksbedriften Kreativ industri har vi skreddersydd et program som er tilpasset den enkelte deltaker, forteller Olsen.

Ifølge Sametingsråden var det stor interesse og mange søkere til programmet, og blant de 12 gründerne som har fått plass, er det en fra Nordreisa, en i fra Storfjord og fem fra Kåfjord.

Viktig å delta

Også lederen for Senteret for Nordlige folk, Mona Solbakk synes deltakelse i  Dáhttu er viktig for senteret.

– For oss er vet viktig med tanke på å bidra til etableringer i sjøsamiske områder, sier hun til Framtid i Nord. Senteret som skal formidle sjøsamisk kultur og næring, bidrar aktivt i programmet for å få den sjøsamiske befolkningen til å skape lønnsomhet i deres arbeid, slik at de kan bli boende i samiske områder.

– For oss handler det om å bevare vår identitet og kultur i en moderne verden hvor tradisjonelle levemåter utfordres av andre krav, uttrykker senterlederen.

Neste år håper hun at flere av etablererne er oppe å går, gjerne i tett samarbeid med senteret.

Karen Kemi Nyheim har planer om å starte egen kafe. Foto: Jan Arild Hansen