Første stopp på turen var Studiesenteret, hvor politikerne fikk høre hvordan senteret drives og hvordan funksjon den har for befolkningen i Nord-Troms. Daglig leder ved Nord-Troms studiesenter Kristin Vatnelid Johansen holdt et kort foredrag om hvor viktig tilbudet er for lokalsamfunnet og hva resten av Norge kan lære av ordningen.

- Studiesenteret gir rom for fantastiske muligheter og det er veldig viktige for distriktet. Det er flere godt voksne, etablerte mennesker som ønsker å bygge på utdanningen sin, og da er det ikke særlig praktisk å reise tur/retur Tromsø. Vi trenger en nasjonalpolitikk for studiesentre og vi vil legge fram en sak for det på stortinget. Sammen ønsker vi å skape et miljø og bygge noe robust som vil være attraktivt for den kommende generasjonen også, sier Røe Isaksen, og legger til at prosjektet er en absolutt nødvendighet for samfunnet.

Fornøyd med møtet

Statsrådet og følget hans fikk omvisning rund på Halti, hvor de blant annet fikk se den samiske utstillingen. De tok seg i tillegg god tid til å snakke med flere av de ansatte. Daglig leder Kristin Vatnelid Johansen var fornøyd med møtet.

- Det er spennende og veldig bra at politikere tar seg tid til å komme på besøk til steder som ligger såpass langt unna hovedstaden. Da får de jo også se ting akkurat slik som de er, sier Johansen.

En bedre og tryggere løsning

På Nord-Troms videregående ble det holdt et foredrag om skolens ønske om å utdanne fremtidens omsorgsarbeidere som tar i bruk smarte teknologiske løsninger. Denne type fagutdanning finnes ikke per dags dato.

- Vi ønsker å få velferdsteknologien inn i vekslingsmodellen, slik at vi kan forbedre fremtidens sykepleiere og omsorgsarbeidere. Helsepersonell vil kunne bruke mindre ressurser på ting som roboter og teknologi kan gjøre bedre, tryggere og raskere, og mer tid på de «menneskelige» tingene. Vi må motivere til å gi slipp på gamle oppgaver og heller se mulighetene teknologien kan gi oss. Vi trenger derfor fagarbeidere som skjønner sammenhengen og bruk av teknologi som hjelp i hverdagen. Vekslingsmodellen vil være viktig for å lære ungdommene hvordan de skal produsere og bruke velferdsteknologien i praksis.

Imponert

Kunnskapsministeren var svært imponert over skolens engasjement.

- Vekslingsmodellen er kjempebra og gjør det lettere å koble teori og praksis, og det vil bli veldig spennende å se hvordan velferdsteknologien vil utvikles. Med så store avstander mellom steder i Nord-Norge, så vil det frigjøre en enorm kapasitet hvis vi får utnyttet teknologien riktig. Det vil bli spennende å følge prosjektet videre, sier Røe Isaksen.

Krav om bruk av lærlinger

Kunnskapsdepartementet vedtok tidligere en ny forskrift om plikt til å stille krav om bruk av lærlinger i offentlige kontrakter. Dette kravet bidrar til at ungdommer får fullført sin fagutdanning og i fremtiden vil arbeidslivet få tilgang på faglært arbeidskraft. Statsrådet og følget hans møtte Statens vegvesen og Skanska utenfor sørkjosfjelltunnelen, for å diskutere tunellarbeid og bruk av lærlinger.

- Alt veiarbeidet som pågår nå er med på å øke verdien på Nord-Troms. Vi ønsker å få opp statusen på byggearbeiderne, for det er så viktig. Ingeniørene kan ikke jobbe uten faglærte byggearbeidere. Jeg skjønner ikke hvorfor det ikke er gjort noe med dette før nå, sier Røe Isaksen.