Ensomhet er like farlig som å røyke, har Helse- og omsorgsminister Bent Høie uttalt. Men imens andelen som røyker stuper, holder antall ensomme seg stabilt. Samtidig er det flere folk som er enslige, og uten familie. For dem er det viktig å ha mer kontakt med venner eller andre slektninger. I en undersøkelse fra SSB i 2015 oppga hele fire av ti unge og eldre at de var ensomme. Det skriver Frivillighet Norge i en pressmelding.

Kan være alvorlig

Ensomhet kan forkorte livet og gi dårligere livskvalitet, og er et alvorlig problem når det gjelder. Høytider er ofte ekstra vanskelig for de som har få venner og lite eller ingen kontakt med familien sin.

Frivillighet Norge mener frivilligheten både har et stort engasjement og et stort ansvar for å forebygge ensomhet. I mange tiår har frivillige organisasjoner vært opptatt av å gi et tilbud til ensomme, for eksempel ved å arrangere matkurs, eller delta i idrett eller beredskapsarbeid.

Store forventninger

Det skal kanskje mye til for mange å ringe hjelpetelefon, for eksempel Kirkens SOS (døgnåpen) eller Manntelefonen Reform (påskestengt). Ofte er det ensomme menn som ringer, på grunn av samlivsbrudd eller vanskelige barnefordelingssaker.

– I påsken er det store forventninger til at man skal kose seg på hytta med familien, eller dra på eksotiske turer med gode venner. Selv om påsken har flere fridager enn juleferien, er det langt færre arrangementer som man blir invitert på, både fra frivilligheten og fra venner. Mange reiser vekk. De som ikke har ressurser eller nettverk til dette, sitter igjen med lite å fylle dagene med, skriver Frivillighet Norge i pressmeldingen.

Inviter på kaffe

De oppfordrer folk til å være der for hverandre som medmennesker, og mener vi alle har et ansvar for å være oppmerksomme på de vi har rundt oss.

– Det er så lite som skal til. Ta den kaffekoppen med naboen, ring en tante som bor alene i en annen by, eller inviter en gammel venn på kino.