Lynnedslag kan gjøre stor skade på telefoner, PC-er, modemer, bredbåndsutstyr og annet teleteknisk utstyr. Med enkle grep kan man sikre seg mot skader på mobil og pc, opplyser Telenor i en pressemelding tirsdag.

I sommerhalvåret mottar selskapet nærmere 20.000 meldinger om feil på elektronisk utstyr.

– En stor del av feilene som oppstår på grunn av lynet kan unngås med et enkelt grep. Når tordenværet kommer, er det å koble fra alt elektronisk utstyr, både tele-elektronikk, pc, og TV enten du er i huset, hytta eller campingvognen, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge.

– Mange av oss har for vane å skru av TV-en og ta ut støpselet. Det er også viktig å huske å trekke ut strømkontaktene til PC, nettbrett, modem og bredbåndsbokser for å unngå skader på elektrisk utstyr som er koblet til telenettet, sier Amundsen.

Det er heller ikke å anbefale å lade mobiltelefonen mens det tordner. Hvis du har fasttelefon, bør du sjekke med eventuell alarmleverandør om det vil påvirke sikkerhetsalarmen før du kobler den fra.

I utsatte områder er det også lurt å anskaffe overspenningsvern som monteres på telefonlinjen eller bredbåndslinjen. Slikt utstyr er å få kjøpt i de fleste elektroniske forretninger.

Telenors sju tips for å sikre hjemmet mot tordenvær:

  • Trekk først ut kontaktene til PC, TV, modem og annet teleutstyr. Vurder også å trekke ut tilkoblinger til kabelanlegg, støpsel til fasttelefon og nettverks- og antenneledninger.

  • Bredbånd på fiber: Trekk ut strømmen til ONT’en. Det er den boksen som er koblet med nettverkskabel til din bredbåndsruter.

  • Bredbånd på DSL: Trekk ut kabelen som er koblet mellom kontakten i veggen (og verden utenfor) og kontakten merket DSL på ditt modem/bredbåndsruter.Trekk også ut strømmen til modemet/ruteren.

  • Bredbånd på Kabel-TV: Trekk ut koaks-kabelenmellom TV/multimediekontakteni veggen og kabel-TV-modemet. Trekk også ut strømmen til modemet

  • Det kan være smart å ta et bilde med mobiltelefonen av hvordan ting var koblet slik at man ikke kobler feil når uværet er over eller man er tilbake fra ferie.

  • Hvis du skal på ferie, kan det være lurt å alliere seg med naboene, slik at de kan sjekke det elektriske utstyret for deg hvis noe skulle skje.

  • Montér overspenningsvern.FG-godkjente overspenningsvern er å få kjøpt i mange butikker som selger data- og elektrisk utstyr.Overspenningsvern plugges i jordete stikkontakter og deretter plugger du i disse igjen det utstyret du ønsker å beskytte. Det finnes også avanserte overspenningsvern som i tillegg til strøm kan beskytte telefon- og bredbåndslinjene dine.