Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, kaller sommermoroa et «skippertak» og mener budsjettet viser at NRK har mer enn nok å ta av.

– NRK tror de kan gjøre skippertak én gang i året, og så har vi fortalt noe om Norge. Det vi hører fra Nord-Norge er torskefiske, reinflytting og snøflytting. De bruker mye penger på store produksjoner som sementerer en forestilling om landsdelen og som er ren underholdning, sier Fjellheim til Kampanje.

Årets satsing på «Sommertoget» har alene et budsjett på 32 millioner kroner, noe som inkluderer både studiosending, sakte-TV-produksjon og øvrige sendinger. Det tilsvarer pengebruken på «Sommerbåten» i 2015.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen har ingen problemer med å forsvare pengebruken og kaller det «vel anvendte penger». Totalsummen tilsvarer én stor dramaproduksjon, som for eksempel «Kampen om tungtvannet».

– Vi skaper en helt spesiell sommeropplevelse og viser frem nye steder og lokal kultur på en måte som når helt enormt bredt. Vi når ca. 500.000 seere hver eneste kveld i juli. Det er nesten ikke til å tro, sier NRK-sjefen.