Salget av droner til privat bruk har skutt i været de siste årene, men ikke all dronebruk er trygg bruk. Er du usikker på regelverket for bruk, anbefaler lufthavnsjef ved Sørkjosen lufthavn, Tor Rasmussen, og sette deg grundig inn i de lovene og reglene som gjelder.

- Utfordringen er at vi ser det blir mer og mer droner i området, men ikke bare her - også på landsbasis. Folk kjøper droner både på nett og på Elkjøp, og det jeg er bekymret for som flyplassjef, er om folk er kjent med regelsettet - hva det betyr å ha drone og fly drone i et område som er tilknyttet lufthavna, sier han.

Av Luftfartstilsynets regelverk, går det fram at man ved flygning innenfor 5 km rundt lufthavn, skal ha kontakt med flyplassen før man får lov å fly.

Rasmussen forteller at man også er pålagt å melde fra når flyvningen er gjennomført.

Ingen unntak

I Nordreisa kommune, tilsvarer dette området fra Sikka til Nordkjosfjellet, Sokkelvik og Krakenes. Det igjen omfatter med andre ord det aller meste av Sørkjosen og Storslett.

- Nå er Avinor i gang med å lage et kart, som beskriver akkurat disse tingene. Det er ikke helt klart, men folk kan her klikke seg inn å finne ut av

hvor området er. I tillegg og når kartet er ferdig, kommer jeg til å legge det ut på Nordreisa kommunes hjemmeside, sier flyplassjefen.

Han understreker viktigheten av å ha kontakt med tårnet under en planlagt flyvning. Sikkerhet kommer i første rekke.

- Vi har ikke bare rutefly her. Vi har helikopter, vi har småfly og vi har også overflyvning av F16, Orionfly osv. Det er betydelig trafikk - ikke minst med skolefly fra Tromsø, slik at man må ikke bare tenke ruteflyvning på eksempelvis kveldstid. Du skal melde fra, sier Rasmussen.

I sammenheng med dette, opplyser han at det heller ikke er tillatt å fotografere over lufthavna uten tillatelse. De fleste droner du får kjøpt i dag er utstyrt med kamera. Er du påvirket, har du heller ikke lov til å fly drone.

Regelsettet for Sørkjosen lufthavn omfatter i tillegg alle typer droner - uavhengig av størrelse. All bruk av droner i området, enten det er hjemme i hagen eller oppå fjellet må avklares med flyplassen.

- Du har heller ikke lov å fly utenfor åpningstid på Sørkjosen lufthavn. Det igjen handler om at om vi på natten kan få inn et ambulansefly, sier Rasmussen.

Kan gi katastrofale følger

Loven er streng på området og strafferammen relatert til droneflyvning varierer fra 2 til hele 21 års fengsel. Flyplassjefen gir likevel ikke uttrykk for at han vil legge fullstendig demper for folks bruk av sin nyinnkjøpte drone.

- Har man kontakt med de i tårnet her, og har kontroll på dette, rekker man ikke å fly innenfor de 5 km som gjelder. Da vet vi også hvor de skal fly, og vi vet også i forhold til flightplaner om det er kjent trafikk som kommer eller ikke. Grunnen til at jeg tar opp denne problemstillingen nå, er at jeg har fått telefoner hit hvor det har vært droner over Kvennes og inn mot Storslett. Det mens fly har kommet inn på kvelden, sier han.

Han nevner også to tilfeller sørpå der helikopter har flydd inn i droner, i opptil 1200 meters høyde.

- Kolliderer et fly - uansett stort eller lite, med en drone av vekt eller lite vekt. Gang farten med vekten, så kan man selv tenke seg. Går drona gjennom frontruta på et fly eller motoren så kan det få katastrofale følger, så det er litt viktig at man tar høyde for det. Det er utrolig viktig at folk er klar over konsekvenser og sikkerhet rundt dette, sier han.

Kjøper du en drone i dag er det ditt eget ansvar å sette deg inn i gjeldende regelverk. Informasjonen er derimot lett tilgjengelig, og både Luftfartstilsynet og Lovdata går grundig innpå regelverket. Luftfartstilsynet har i tillegg en nyttig seksjon med ofte stilte spørsmål.