Omtrent seksti personer deltok på folkemøtet om det ustabile fjellpartiet Gámanjunni 3 i Manndalen mandagskveld denne uka. Der la NVE fram en foreløpig rapport som inneholder hydrologiske beregninger om et mulig fjellskred.

Fra Kåfjord kommune møtte ordfører Svein O. Leiros (Sp), kommuneplanlegger Marte Liafjell, etatsleder Gunn Andersen, beredskapsrådgiver Karin Karlsen og leder HDU, Einar Eriksen.

Håper på løsning

Bjørn Inge Mo eier et gårdsbruk sammen med kona. Gården ligger rett under fjellpartiet, og i 2014 bygde de nytt fjøs, ysteri og spekematanlegg for omtrent 13 millioner kroner.

– Før vi fikk lov å bygge dette måtte vi få en rasfarevurdering, og vi fikk beskjed om at det var trygt å bo her. Vi har investert ganske mye, sier Mo til Framtid i Nord.

Han er fortvilt over situasjonen, men håper at det er mulig å komme fram til en løsning – eller at faren likevel ikke er så stor som antatt.

– Flere av ungene snakker om at de ønsker å overta, men nå er alt satt på vent. Vi vet ingenting enda, sier Mo.

– Ungene er usikre når de ikke vet om de kan etablere hus her. Men jeg tror alt går seg til med et optimistisk utgangspunkt.

– God kompetanse

Mo er tidligere ordfører i Kåfjord kommune, og jobbet da mye med fjellovervåkning.

– Jeg satt i en politikergruppe om fjellskred i Troms. Jeg hadde aldri drømt at jeg kunne bli den som kan få et fjellskred over gården.

Han er veldig glad for at Gámanjunni overvåkes.

– Det er fantastisk at vi har fått overvåkning av fjellpartiet. NVE har bygget opp en veldig god kompetanse.

– På folkemøtet sa jeg at det har gått alt for lang tid før vi har fått beskjed om status. Vi bekymrer oss ikke veldig mye, men det er en enorm hemsko i forhold til gården og utvikling. Ordføreren svarte at han tar det til seg og vil se på hvordan de kan informere bedre framover. Ellers synes jeg folkemøtet var greit – det var tydelig at dette har stor interesse for innbyggerne i Manndalen.

– Det er en spesiell fjelltype i Kåfjord, med mange høyrisikoobjekt, legger han til.

Verdier til 25 millioner

– Hva vil dere gjøre videre?

– Vi vil diskutere oss imellom hvilken løsning vi ønsker i samarbeid med kommunen og NVE. Også må vi få en juridisk vurdering, for vi har verdier til omtrent 25 millioner kroner på gården.

Mo ser fram til utredninga av Gámanjunni 3 kan legges på bordet.

– Om man bor her, så vil man leve med faren. Utredninga vil vise hva som kan skje – kanskje risikoen ikke er så stor som worst case tilsier, legger han til.

– Vi har tro på at det finnes en løsning på det meste, og det gjelder her også, avslutter Mo.