Framtid i Nord skrev lørdag om Skibotn-bøndene som raser mot utvidelsesplanene til Strandbu camping – på dyrket mark. Asgeir Slåttnes, leder i Troms Bondelag, er krystallklar på at det ikke må skje.

– Det må stoppes. Vi har ikke mer matjord enn vi trenger. Bare en prosent av areolaene i Troms er dyrket mark. Og andelen i Skibotn er mindre enn det også. Da må man kunne bruke arealer som ikke er dyrket mark til å stille campingvogner på, sier Slåttnes.

Les saken: - En rasering av jordbruket i Skibotn

Ikke ledig

Bondelagslederen kaller konflikten i Skibotn som en typisk interessekonflikt.

– Det som nesten ingen som forstår er et jordbruksarealer er næringsarealer som er i bruk. De er ikke ledige for annet formål. Det blir det samme som at noen vil rive en Coop-butikk for at de skal bygge et fiskebruk i stedet. Da skjønner du at det ikke går.

Han understreker at det er opptil eierne å bestemme hva man vil gjøre med eiendommen sin.

– Men samtidig er det et regelverk å følge i forhold til bo- og driveplikt og kommunen har et ansvar. Det skal ikke være enkelt å omdisponere dyrket mark til noe annet, sier Slåttnes.

Uakseptabelt

Han forstår godt at dyrket mark er attraktive arealer for andre næringer.

– Det er enkelt å ta i bruk. Det er veier og infrastruktur på plass og utbyggerne tror at det er ledig fordi det ikke står bygninger der. Men det er altså feil. Man kan ikke fjerne en næring til fordel for en annen. Det er helt uakseptabelt, sier bondelagslederen.

– Bøndene i Skibotn mener Storfjord kommune ikke prioriterer landbrukspolitikken. Er det ditt inntrykk også?

– Det har jeg ikke grunnlag for å si noe om. Men Storfjord har jo pekt seg ut som en campingkommune med mange campingplasser og campingvognplasser. Men det får være måte på, sier Slåttnes og tilføyer:

– Jeg tror ikke det er noe scoop å miste de siste sauebøndene. Jeg tror ikke det vil heve Storfjord og Skibotn hvis landbruket blir borte og jordene gror igjen. Bøndene bør heller backes opp, slik at kulturlandskapet holdes i hevd. Det tror jeg også de som driver campingplass er interessert i.