Begge er fra Nepal. Han har vært i Norge i åtte år. I april 2016 flyttet Tshering til Nordreisa for å være sammen med Maya. Hun har bodd i Nordreisa helt siden hun kom til Norge for fem år siden. Sist lørdag var det klart for bryllupet til det unge paret.

Dagen før bryllupsdagen er det forberedelser. Familiene har pyntet og bedt for ekteparet. Kvinnene har tegnet henna-tegninger på hendene. Bruden har blant annet skrevet inn brudgomens navn i hendene.

I tradisjon tro foregår vielsen hjemme hos brudens familie. Dette er andre gang det arrangeres hinduistisk bryllup i Nordreisa.

Både ute og inne ved huset i Sørkjosen er det pyntet med girlander. Inne er det også laget et eget podium med tepper for brudeparet. Ved podiet er det lagt fram lys, mat, røkelse, frukt, planter, blomster og roseblader. Alt dette skal være lykkebringende for paret og til ære for gudene. Presten, som har kommet fra Trondheim, viser fram en knute laget av tørket strå fra Nepal som han har laget. Knuten skal være lykkebringende for paret.

Husker du denne? Se video: Derfor forlater de ikke huset på 13 dager

Bruden og brudgommen har ikke lov til å se hverandre før vielsen.

Maya er pyntet opp i en rød sari, med gulldetaljer på både sari og sjal. Hun har armbånd med fargede perler som passer klærne.

Far til bruden, Keshar Bista, er som alle andre i strålende humør like før vielsen.

– Jeg er veldig stolt, sier han.

Lykkebringende

Selve vielsen foregår ute. Brudgommen og hans familie ankommer i finstasen. Like etter kommer kvinnene i brudens familie på rekke ut med lys, blomster og røkelse for å ønske brudgommen og familien velkommen.

Både Maya og Tshering bærer hver sin krans rundt halsen, som heter Mala. Kransen er laget av perler og broderier fra Nepal og grønne vekster fra Nordreisa.

UTENDØRS Selve vielsen foregår utendørs i solskinn. Foto: Johanne P. Elvestad

Mens presten leser går bruden rundt brudgommen. Etter det bytter ekteparet Mala og setter gifteringene på hverandre. Tshering fester også et smykke rundt Maya hals, som er et tegn på deres ekteskap.

Dansen er i gang

Etter selve vielsen spilles det tradisjonell musikk fra høyttalerne og dansen er i gang. Både store og små svinger seg rundt i sola i takt med musikken.

Ekteparet og gjesten beveger seg innendørs og til samlingen av lys, planter og tørkede frukter. Mens presten leser for Tshering venter Maya inne på et fasterom. Maya blir så båret inn igjen til Tshering og presten leser for dem begge.

Mayas søster kommer snikende. Uten at Tshering legger merke til det er skoene hans vekk.

– Vi har gjemt skoene til mennene i brudgommens familie. Det er tradisjon. Etterpå skal vi be de om penger også må de lete etter skoene, fniser lillesøster Dipeeka Bista.

Mottar velsignelse

Maya får tegnet et rødt merke langs hårskillet, fra kronen og til øverst på pannen. Merket kalles sindoor og er et tegn på at kvinnen er gift.

– Merket er nesten som en ring. Det er et kjennetegn på dem og at de nå er gift. Alle gifte kvinner har det merket. sier Dipeeka.

Ute mottar ekteparet velsignelse fra slektningene sine. De legger et rødt merke i pannen på både brud og brudgom som kalles tika. Merket er laget av ris blandet med sukker, surmelk, vann og sukker.

Selv om det er mange tradisjoner som skal gjennomføres i løpet av dagen utføres det hele med en avslappet tone og latteren er aldri langt unna.

– Det er veldig fint å være gift, smiler Maya, som nå heter Maya Tamang.

– Det er veldig artig, og så flott at så mange har kommet, sier Tshering.

Festen fortsetter

Etter vielsen i Sørkjosen er det fest på Storslett samfunnshus.

Ved samfunnshuset ser det ut til at alle mennene i brudgommens familie har fått tilbake skoene sine. Mon tro om jentene fikk noen betaling.

Nepalske bryllup varer ofte i flere dager, og det kan komme flere tusen gjester. På samfunnshuset på Storslett deltok opp mot 100 gjester. Gjestene har kommet reisende fra utlandet, Trondheim, Alta , Oslo, Vadsø og Hammerfest. I tillegg er nesten hele nabolaget, venner og bekjente invitert. Flere slektninger viser fram tradisjonelle danser, ekteparet hadde også sine opptredener, og etterhvert blir scenen i samfunnshuset gjort om til dansegulv.

Brudgommen takket gjestene for at de ble med på feiringen av den store dagen.

– Og jeg vil bare si, jeg er veldig glad i dama mi! Avsluttet den nygifte Tshering til stor applaus.