Kåre Fjellstad, leder av teknisk sektor i Lyngen kommune og prosjektleder for Arctic Race Lyngen Bernt Olav Johansen, ønsker å skape folkefest langs Lyngenfjorden under Arctic Race.

- Dette blir ufattelig stort, jeg tror fortsatt ikke folk helt skjønner hva vi skal være med på. Hele verden vil se hvor flott vi har det her, sier Johansen med et smil.

Ses i over 28 land

Arctic Race er det nordligste sykkelrittet i hele verden. Flere nasjoner stiller til start og rittet vil bli vist direkte i over 28 land rundt om i verden.

- Sykling har ikke tatt ordentlig av her i nord ennå, og dermed kan det være vanskelig å forstå hvor stort det er på verdensbasis. Det vil være to helikopter i luften under rittet. Det ene skal filme syklistene, mens det andre vil bli satt ut kun for å filme våre majestetiske fjell og vakre natur. Dette er helt vilt, sier Johansen.

Ønsker at folk er kreative

Tidligere denne uken sendte ordføreren i Lyngen ut et brev til alle beboere i kommunen der han oppfordrer folk til å rydde og pynte utenfor hjemmene sine.

- Kommunen vil rydde og pynte så godt vi kan i sentrum, men vi oppfordrer befolkningen til å ta et skikkelig tak også. Klipp plenen, dekorer med blomster, gamle sykler, rundballer, plakater og flagg. Vær kreativ. Arctic Race er en folkefest, og vi ønsker selvsagt å vise verden hvor fantastisk naturen er, men også hvor fantastisk menneskene som bor her er, sier Johansen.

- Hvis det er noen som har planer om noe spektakulært, så gi beskjed, så sender vi GPS-koordinatene til media.

Endringer i sentrum

I forkant av løpet vil det bli gjort endringer i Lyngseidet sentrum. Det vil for eksempel gå bare en ferge over Lyngenfjorden, da de to største fergene vil gå over Ullsfjorden. Dette er for å få syklister og støtteapparat raskest mulig inn til Lyngen, da de kommer direkte fra Tromsø. Det kan derfor være lurt for de som kommer nordfra å la bilen stå i Olderdalen. Kåre Fjellstad, leder av teknisk sektor i Lyngen kommune sier at de allerede er i full gang med forberedelsene.

- Vi jobber blant annet med å lage ny avkjøring ned til det gamle Rema-bygget, slik at syklistene og støtteapparatet kommer seg raskest mulig på plass. Ellers så har vi ansvar for å organisere og merke parkeringsplasser, toaletter og lignende. Festivaltelt skal også settes opp, så det er mye som skal gjøres, sier Fjellstad.

Ønsker du å se syklistene?

I forkant av hvert sykkelritt blir det avholdt en såkalt «innskriving» på et podium. Her må alle syklistene som skal delta skrive under i en perm for å bekrefte at de er klare til start. Dette tar som regel et par timer, og gir publikum mulighet til å se syklistene på nært hold.

- Det vil være mulig å se syklistene under innskrivningen klokken 11:30 på scenen i myra. Her blir det også blant annet team-presentasjoner. En annen mulighet er å stå langs løypa fra Lyngseidet sentrum og til Oksviksletta. De fem første kilometerne vil nemlig være en slags rolig parade, hvor folk får sett syklistene på nært hold. Etter Oksviksletta starter konkurranse rittet, og syklistene vil øke tempoet. Veiene vil være stengt, så man må dessverre velge hvor man vil plassere seg i løypa, sier Johansen.