Dersom du har reservert deg mot telefonsalg, skal det nå være vanskeligere for telefonselgere å ta kontakt med deg. Årsaken er regelendringer, blant annet at næringsdrivende og frivillige organisasjoner må registrere telefonnummer som brukes til telefonsalg. Dette skal gjøre det enklere for forbrukeren å identifisere hvem som har ringt og dermed reservere seg.

– Med de nye endringene får den enkelte forbruker et styrket vern mot uønsket telefonsalg. Endringene bidrar også til at Forbrukertilsynet effektivt kan forfølge klagesaker, sier forbrukerminister Solveig Horne (FrP) i en pressemelding fra Regjeringen.

Det blir heller ikke lov for frivillige organisasjoner å sende forespørsel om økonomisk støtte til en forbruker, hvis forespørselen kan bli oppfattet som et krav om betaling. Det kan for eksempel være en utfylt faktura med betalingsfrist, beløp og kontonummer.

Dette er noen av innstrammingene:

  • Det blir forbudt å bruke skjult nummer ved telefonsalg. Næringsdrivende og frivillige organisasjoner må registrere telefonnummer som brukes til telefonsalg, slik at dette blir søkbart i nummeropplysningstjenesten. Dette gjør det enklere for forbrukeren å identifisere hvem som har ringt og dermed reservere seg. Samtidig blir det enklere for Forbrukertilsynet å forfølge klagesaker.

  • Det innføres forbud mot at én næringsdrivende innhenter samtykke til telefonsalg på vegne av flere ulike næringsdrivende samtidig, for eksempel når forbrukere deltar i en konkurranse eller undersøkelse på internett. Samtykke må gis spesifikt for hver enkelt næringsdrivende om gangen.

  • Faktatekst: www.regjeringen.no