Nord-Troms Regionråd ser igjen på muligheten for et felles plankontor i regionen. Det bekrefter leder i regionrådet og ordfører i Kåfjord, Svein O. Leiros (Sp).

I slutten av neste uke blir saken tatt opp på et nytt møte blant ordførerne.

– Vi begynte å drøfte det allerede i høst, og da var det enstemmighet blant oss om å ta det opp på nytt. Nå må vi finne ut hvordan man eventuelt kan få til en god organisering, sier han.

Nedlagt for fort?

I desembermøtet fikk ordfører i Kvænangen, Eirik Losnegaard Mevik (Ap) sine kommunestyrerepresentanter med på en uttalelse.

I uttalelsen heter det at kommunen skal delta i et videre utredningsarbeid i regionrådet, som tar sikte på at kontoret skal gjenoppstå.

Ifølge Mevik er det riktig at hvert kommunestyre tar stilling til en eventuell gjenoppståelse før man tar saken videre.

– Det er kun kort tid siden kontoret ble nedlagt. Vi kan ikke legge ned og ta opp plankontor hver dag, det blir en dårlig deal, sier han.

Ordføreren tror plankontoret kan ha blitt lagt ned litt for fort.

– Det var en grunn til at det ble nedlagt, men kanskje var man for snar med å avskrive samarbeidet framfor å gå gjennom å se hva som gjorde at ting ikke fungerte. Alle er enige i at ideen er god, og at det er synd man ikke klarte å beholde det sist gang.

Arealplaner

Leiros forteller at Kåfjord ikke fikk noe ut av samarbeidet. Sammen med Kvænangen og Skjervøy trakk de seg ut ved årsskiftet 2015-16.

– Hovedintensjonen bak plankontoret var at alle kommunene skulle få på plass en egen arealplan. Men etter tre år hadde ingen fått dette til. Vi valgte derfor å trekke oss ut.

– Var det for dårlig organisert?

– Ja, det kan man nok si. I Kåfjord ansatte vi egen planlegger, og etter åtte måneder fikk vi endelig arealplanen på plass nå i høst, sier han.

Krevende areid

Leiros og Mevik er begge enige i at planfaget er et stort og viktig arbeid.

– Nå ser det ut til at Kvænangen klarer å løse en del ting selv og vi har dyktige folk. Men, i framtiden vil dette arbeidet innebære å rullere planene oftere. Det kreves en kontinuitet i arbeidet med stor faglig dybde, sier Mevik.

Leiros er redd for at planleggerne kan bli ensomme i sin jobb slik det er organisert i dag.

– Planarbeid bør nok gjennomføres i fellesskap. Behovet for å ha noen å prate med tror jeg er fornuftig. Det er et ekstremt krevende arbeid.

for fort? Eirik L. Mevik tror Nord-Troms interkommunale plankontor ble lagt ned før man fikk tenkt seg ordentlig om. Nå vil han ha det opp igjen.Foto: Arkiv.