Eirik Haugsnes fra Skjervøy er en av totalt åtte løpere som skal representere Norge under VM i ultraterrengløp som finner sted i Penada-Geres i Portugal den 29. oktober.

Skjervøyværingen skal da konkurrere mot verdens beste utøvere i en 85 km lang løype med over 5000 høydemeter.

– Det er en tøff løype med mye stigning, og regner med at konkurransetiden blir rundt ni timer, forteller han til Framtid i Nord.

Mentalt forberedt

Det er andre gang Haugsnes deltar i VM ultraterrengløp. I fjor løp han inn til en 31.plass i franske Annesi. Ambisjonene for årets VM er å gjøre det bedre enn fjorårets VM debut.

– Årets mesterskap gjennomføres i oktober og for meg en fordel som ikke får løpt så mye i løpet av vinteren, sier Haugsnes og sikter til fjorårets VM som gikk av stabelen i midten av mai.

Løpet er også en lagkonkurranse hvor de tre beste fra hver nasjon teller, og ifølge skjervøyværingen har det norske laget store muligheter til medalje.

Haugsnes forteller at han frem til VM nå skal bruke tiden på å forberede seg både fysisk og mentalt for en slik ekstrem konkurranse.

– Det handler om å samle overskudd gjennom lett trening, og gå gjennom alle detaljer foran et langt løp, sier Haugsnes. Ekstreme konkurranser krever ifølge han en god plan både på fornuftig disponering av kreftene, og inntak av næring til riktig tid.

Opptur i Skottland

Haugsnes mener løpesesongen så langt har vært grei med flere gode løp, men også konkurranser hvor han har underprestert.

– Spesielt under Tromsø skyrace gikk det dårlig med totalsprekk mot slutten, forklarer han. Det endte til slutt med en 10.plass, men lenge lå han inne blant de fire beste.

Betydelig bedre gikk det under Verdenscuprunden i Skottland og ultraløpet Glen Coe Syline for to uker siden hvor Haugsnes løp inn til en sterk 10 plass, da med hele verdenseliten til stede. Ifølge han kan den 55 km lange løypa i Skottland sammenlignes med hva som venter i VM hvor det også da ble løpt i over åtte timer med stigning på nesten 5000 høydemeter.

–Normalt klarer jeg ikke å holde dampen oppe på de lengste løpene, men etter løpet i Skottland, er jeg mer optimistisk med tanke på VM, sier Haugsnes.

Til Portugal og VM i slutten av oktober er også Hilde Aders fra Tromsø løpeklubb, og Kathrine Kvernmo fra Bardu tatt ut i troppen.

FIN SPORTSÅRGANG: Haugsnes har beholdt teten (Pluss-sak)