Rune Nymoen (56) fra Elverum er gift med daglig leder for barnefestivalen, og Mona Havsgård (52) fra Bergen er forlovet med en manndaling. De har begge knyttet et sterkt bånd til Riddu Riđđu festivalen, og de er begge enige i at sommeren ikke er helt den samme uten.

- Denne festivalen er helt fantastisk. Min forlovede tok meg med på Riddu Riđđu første gang jeg besøkte Manndalen, og nå har jeg vært her fast i sju år. Det er ikke skikkelig sommer før en har vært med på Riddu. Hele arrangementet er helt enestående, og arrangørene har vært flinke til å tilpasse aktiviteter for hele familien, sier Mona Havsgård.

Unikt og viktig

Riddu Riđđu festivalen har blitt en betydelig og viktig del av den samiske kulturreisinga i de sjøsamiske områdene. Med andre ord så er festivalen utypisk og særegen, og det finnes ikke mange slike rundt om i verden, spesielt ikke i Norge.

- Det er alltid utrolig gøy å være her. Jeg kommer jo fra helt sør i landet, så dette er nok egentlig ikke en typisk festival som jeg ville dratt på. Men etter å ha vært her de siste årene så oppfordrer jeg andre til å ta turen. Festivalen er unik og viktig for landets og verdens kulturutvikling, sier Nymoen.

Engasjerer ungdommen

- Her har vi et par ungdommer som lærer barn å lage bål, spikke pølsepinner og diverse andre ting som kan være viktige å kunne hvis man skal ut i naturen. Det er viktig å lære ungene viktigheten med kunnskap om naturen og hvilke ressurser vi finner i den, sier Nymoen.

- Ja, Riddu Riddu har vært ekstremt flinke til å engasjere ungdom, sier Havsgård.

LÆRER Å TENNE BÅL: Ungdommene Benjamin (14) og Henrik (15) lærer barn hvordan de på riktig måte skal sette opp og tenne bål. Foto: ODA SKOGHEIM