Sauebonden fra Dorras i Kvænangen opplevde et levende mareritt i slutten av forrige måned, da en gaupe gikk til angrep på 25 sauer og lam på gården. Angrepet var sjeldent brutalt, og få sauebønder har tidligere opplevd et så stort tap på så kort tid.

Solheim startet med villsauer i 2009, og har siden da jobbet for å få opp besetningen som før gaupeangrepet var på 59 dyr.

Ordnet seg i rekordfart

Mandag tok bonden turen til andre siden av Kvænangsfjellet. I Oksfjorddalen hentet han 19 sauer fra en gård som er i ferd med å avvikles.

Han ble oppringt med tilbud om å kjøpe sauene forrige uke, og bare noen dager senere var avtalen i boks.

– Jeg hadde aldri trodd det skulle gå i orden så fort, sier Solheim.

Han hadde fryktet at han ville bli satt minst ett år tilbake i tid med tanke på opptrapping, men nå trenger ikke tilbakegangen bli så stor. Sauene han hentet kan nemlig, i likhet med sauene han mistet, være drektige.

Kritisk

Det er halvannen uke siden gaupa tok sauene på gården. Om tiden etterpå sier Solheim at det har vært litt som å leve i vakum.

– For å være helt ærlig har jeg tenkt på om jeg skal gidde. Det føles litt håpløst når gaupa nå har tatt dyr to år på rad.

Han er kritisk til rovdyrpolitikken man har i dag, og mener det skulle vært stående fellingstillatelse på gaupe.

– Egentlig skulle man ikke hatt gaupe i det hele tatt i områder der sauer beiter, sier han.

Han påpeker at hos dem har de ikke sett verken rev eller hare på lang tid.

– Når gaupas naturlige byttedyr blir borte er det klart at de vil gå etter andre dyr.

– Varmer et bondehjerte

Solheim har i dag sin hovedinntekt som snekker, men håpet er at han en dag skal kunne leve av sauenæringen, og at han i tillegg skal kunne skape noen flere arbeidsplasser. For selv etter nedturer og tilbakeslag, har han bestemt seg for å fortsette satsingen.

– Vi vil ikke gi oss. Nå skal vi satse videre for å prøve å nå de målene vi har satt, sier han.

Støtteerklæringene har rent inn fra bønder over hele landet den siste tiden. Han har til og med fått tilbud om å kjøpe sauer både fra Finnmark og fra Hurdal i Akershus.

– Støtten i ettertid har vært enorm, og det varmer et bondehjerte, sier han.

GIKK FORT: En uke etter at Kurt Solheim mistet 25 sauer og lam til gaupe fikk han telefon med tilbud om å kjøpe 19 sauer fra Oksfjorddalen. Mandag hentet han sauene. Alle foto: Kristina Båtnes Hestdahl
NYE SAUER: Bare en drøy uke etter han mistet 25 sauer fikk Kurt Solheim hentet 19 nye fra nabokommunen.