Siden 2013 har Halti kvenkultursenter IKS, folkebibliotekene- og Bibliotek- og kulturbussen i Nord-Troms arrangert en kvensk spåkturné i forkant av festivalen Paaskiviikko. I år er omtrent 160 femteklassinger i regionen som får besøk av den kvenske språkturnéen.

– Dette er en fin oppfølging fra trespråklig eventyrturné,  som mange av elevene vi nå treffer fikk oppleve da de gikk på første trinn, sier Tove Raappana Reibo, språkarbeider på Halti kvenkultursenter, i en pressemelding.

– Elevene blir minnet om at det finnes noe som heter kvensk språk, samtidig som de får en smakebit av språket. De får både høre det og prøve selv, ettersom de involveres i opplegget. Kort fortalt formidler vi språk ved hjelp av musikk, sier Reibo.

Flere med på laget

De to første årene var Reibo den eneste formidleren på turnéen, men de siste årene har Kvenkultursenteret hentet inn Erling Fredriksson fra Pajala som språklig- og musikalsk ressurs. Fredriksson spiller i musikkgruppa JORD og har tidligere blant annet vært involvert i musikkprosjektet «Uuet Laulut» (nye sanger).

Reibo og Fredriksson skal reise sammen med Bibliotek- og kulturbissen ut til skolene, der de skal ha et opplegg for elevene som har fått navnet «Juuret ja siivet» (Røtter og vinger). Begge har pedagogisk bakgrunn i tillegg til kompetanse i språkene kvensk og meänkieli (tornedalsfinsk).

– Samarbeidet mellom formidlerne har utviklet seg over flere år. Tove og Erling arbeider veldig godt i lag, utfyller hverandre og er dyktige i det de gjør, sier Pål Vegard Eriksen, daglig leder på Halti kvenkultursenter.

Et godt samarbeid

Paaskiturnéen er basert på et godt samarbeid mellom partene.

– Halti kvenkultursenter er på mange måter avhengige av bibliotekene og Bibliotek- og kulturbussen, og visa versa, for at dette skal kunne gjennomføres år etter år. Det er et fruktbart samarbeid, kan man si, sier Eriksen.

Bibliotek- og kulturbussen i Nord-Troms eies av Kåfjord kommune, men blir drevet av bibliotekene i Kåfjord, Lyngen og Nordreisa.

Bibliotekets ansvarsområde

Biblioteksjef i Kåfjord, Arne Steinnes, forteller at kvensk språk og kultur er en del av bibliotekets ansvarsområde og samfunnsoppdrag.

– Dette er også omtalt i den regionale bibliotekplanen for Troms (2017-2028). Bibliotekene i Troms skal være et redskap for å synliggjøre, formidle og styrke kvensk språk, kultur og litteratur, og den årlige Paaskiturneen i samarbeid med Halti kvenkultursenter, er ett av tiltakene vi gjør i Nord-Troms for å tilnærme oss dette.

Paaskiturnéen arrangeres 28. mai til 1. juni.