– Intet varer evig. Finnmark kommer best ut av det. De beholder mesteparten av varmen inn mot helgen. Resten av Nord-Norge må allerede før den tid forberede seg på nedbør og fallende temperaturer. Men det blir ikke tilbake til juni-kulden, trøster statsmeteorolog Ida Fossli i Meteorologisk institutt som varsler at gradestokken vil legge seg på mellom 15 og 20 grader.

De siste dagene har Nord-Norge notert varmerekorder i alle tre fylkene.

Fine temperaturer

Fra helgen og i de neste ti dagene blir det til og fra med regnbyger og sol i hele landsdelen, men det er usikkert hvor nøyaktig regnet vil komme.

-Det er småfronter som kommer med bygevær, og det klarner litt opp innimellom når nedbørssonene passerer. Det blir fortsatt fine sommertemperaturer og vi får egentlig et normalt sommervær.

Det er høytrykket som har gitt det varme været, som nå trekker seg litt unna. Dermed blir det rom for at det kommer skyer inn fra havet.

Mange tilbrakte de varme dagene i Nord-Troms med sjøen. Foto: Marthine Frantzen Dalvik

Hele landet

Sommerværet vil fortsatt prege hele landet.

– Det er rett og slett ikke mye som skjer, sier meteorologen om været i landet vårt.

Vestlandet og Trøndelag får også et ganske vanlig sommervær i helgen og tiden framover. Det popper opp en og annen ettermiddagsbyge. Temperaturene beskrives som sommerlige med mellom 20 og 25 grader, kanskje opp mot 30 noen steder.

Østlandet og Sørlandet får fortsatt varmt og tørt vær og enkelte dager med opp mot 30 grader.

Ida Fossli sier at det viktigste nå er skogbrannfaren. Det er for det meste ganske tørt. Tørken ser ut til å vedvare framover og ut til neste uke. Skogbrannvarselet vil bli opprettholdt for Sørlandet og Østlandet.

– Tendensene framover ut over prognosene på ti dager, er at det fortsatt ser ut til å bli tørt og varmt. Det ser jeg allerede nå. Det er kanskje antydning til regn i form av noen byger mot slutten av tidagersperioden, men dette er veldig usikkert og det endrer seg hele tiden.

Tørt i Skandinavia

Danmark og Sverige har hatt et ganske likt vær som Sørlandet og Østlandet – bortsett fra at de kom litt senere i gang med de varmeste temperaturene. Det er ganske tørt vær med den samme tørkesituasjonen for bøndene.

– Dette som skjer er interessant fra et meteorologisk perspektiv. Det er kjempespesielt med forholdene som har vært siden mai, sier Fossli.