Dette er et av flere funn i melkeundersøkelsen som har vært gjennomført av Trøndelag Forskning og utvikling, på oppdrag av fylkesmennene i Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Troms.

Melkeprodusentene fikk en rekke spørsmål knyttet til dagen drift og om planene fremover, opplyser Fylkesmannen i Troms på sine nettsider. Hele rapporten kan du lese her.

Av rapporten går det blant annet fram at:

  • Melkeprodusenten i Troms i gjennomsnitt er 51 år gammel, er mann og har en gjennomsnittskvote på 170 tusen liter. Produksjonen foregår i et båsfjøs fra 1980-tallet (70 prosent). Robotfjøset (15 prosent) er i gjennomsnitt satt opp i 2011, de som har melkestall (15 prosent) har gjennomsnitt satt det opp rundt år 2000.

  • Selv om robotfjøsene kun utgjør 15 prosent av fjøsene i Troms så kommer 27 prosent av melka i fylket fra disse fjøsene.

  • 99 prosent av melkeprodusentene i Troms må leie jord. I Troms er det en stor andel som ikke har oppgitt årstall for når leiekontraktene avsluttes. Over halvparten av de som har oppgitt årstall for leiekontraktene, så utløper de i perioden 2016 - 2020. De fleste tror likevel det vil være uproblematisk å fortsette å få leid tilstrekkelig med areal.