Søndag kveld startet skredene å gå langs fylkesvei 347 og 348 på Arnøya. I løpet av mandagen gikk det tilsammen fire skred, som alle stengte veiene fire forskjellige steder.

Mandag ettermiddag var veiene fortsatt stengt, noe som betyr at bygdene Akkarvik og Årviksand med tilsammen 148 personer er utilgjengelige med bil. På kvelden åpnet imidlertid veien til Årviksand.

Ipek Imirgi (29), som er bosatt her, synes ikke noe om stengte veier og isolasjon.

– Som småbarnsforelder blir man litt bekymret med tanke på helse og sikkerhet. Hva om noen får et illebefinnende? Ambulansen kommer ikke fram og man får bare håpe at et helikopter klarer å lande. Men så er vi en relativt stor bygd som finner mye støtte og hjelp i hverandre. Det er verre for dem som bor i Akkarvik, med ni eldre mennesker, sier hun.

– Veldig frustrerende

Imirgi forteller om frustrerte øyboere, som føler seg nedprioritert hva gjelder skredsikring. Selv har hun en mann som kjører forbi fire skredutsatte strekninger på vei til jobben på Lauksletta.

– Man tenker sine tanker når han kjører på vinterstid; er det trygt, blir jeg å se han igjen. For noen er det kanskje absurde tanker, men vi har jo sett det både i går og i dag at det går skred over veien. Med så utrolig mange som pendler på øya er det bare flaks at det per dags dato ikke har gått liv. Det er veldig synd hvis det må skje noe alvorlig før skredsikringen blir prioritert, sier hun.

Kritisk ordfører

Skjervøy-ordfører, Ørjan Albrigtsen, uttalte til avisen fredag at han reagerer på helikopter-prioriteringen til Statens vegvesen. Vegvesenet kan nemlig utløse skred ved bruk av en såkalt DaisyBell, og prioriterte ikke dette på Arnøya sist uke, til tross for stengte veier.

– Det virker som man skyter ned skred i hele Nord-Norge, men ikke på Arnøya. Det er for dårlig. Jeg er svært uenig i den prioriteringen som gjøres, sier Albrigtsen, som forventer at det blir sterkere fokus på spesielt rasstrekningen mellom Arnøyhamn og Lauksletta ved Singla.

Knut Øvervoll i Statens vegvesen avviser på sin side at Arnøya blir nedprioritert.

– Nei, det er det ikke snakk om. Det er en rekke vurderinger som må gjøres med tanke på faregrad, geografi og hvor vi får best effekt av sprengnigen.

Det er liten tvil om at Imirgi hadde blitt tryggere dersom skredene som nå er utløst naturlig, heller ble utløst av helikopter.

– Det ville vært betryggende. Nå ser man mer mot fjellet når man kjører enn man ser på veien. Utløser de skred så er det jo neppe så mye mer snø å ta av, ler hun.

Roser brøytemannskapet

Imirgi roser imidlertid brøytemannskapet på Arnøya, som hun sier står på dag og natt for åpne veier.

– Jeg tror ikke alle forstår den innsatsen de legger ned. De kjører att og fram til alle døgnets tider. Jeg beundrer dem. De har en tøff jobb.

Det skal gjøres en ny vurdering av om veien til Akkarvik og rundt Singla skal åpnes tirsdag.