Macks fabrikk vinker nå farvel til Tromsø, mens hovedkontoret og Ølhallen blir igjen i byen. Fabrikken bytter ut bytrafikk og kjøpesentre og får skog, en låve og fjell som de nye naboene i Nordkjosbotn i Balsfjord kommune.

- Det er en stor lettelse. Det føltes som å kjøre med håndbrekket på. Det har vært utrolig belastende å være leder i denne prosessen, og det har nok vært frustrerende å være ansatt, forteller administrerende direktør Harald Bredrup.

Siden 2003 har bryggeriet jobbet med å finne ny lokalisering.

Viktig tilskudd

- Dette har stor betydningh for Balsfjord kommune. Ikke bare økonomisk, men også for å bli en attraktiv kommune for bosetting, sier Gunda Johansen, ordfører i Balsfjord.

Hun skryter av at Mack er et firma hun er stolt av å ha i kommunen, siden de strekker seg langt for å ta hensyn til de ansatte. I tillegg mener hun Macks etablering vil bidra til å motvirke at unge flytter ut.

Ikke alle blir med

De ansatte ved Mack ønsket at fabrikken skulle forbli i Tromsø kommune, og av hensyn til dem jobbet ledelsen lenge med å finne en løsning der. Det siste alternativet var Ramfjorden, men Mack regner med å spare i overkant av fire millioner kroner årlig på plasseringen i Balsfjord. I tillegg blir utgiftene til drift og transport mindre.

Om tre år regner ledelsen med at fabrikken i Nordkjosbotn står klar. Da er nok ikke alle de rundt 60 ansatte med.

- Vi har høy gjennomsnittsalder på grunn av nedbemanning gjennom flere år. Vi får et generasjonsskifte i Mack uansett, så vi må bare se hvordan vi kan tilrettelegge best mulig for at folk skal kunne fortsette etter flyttingen, sier Bredrup.

Han viser til at nye skiftordninger kan være et av midlene det er aktuelt å bruke for å gjøre det bedre for pendlere.

- Så vil det være opp til de som bor her å forberede kompetansen så vi kan få gode kolleger herfra, mener hovedtillitsvalgt for de ansatte Gjermund Stensrud.

- Blir tafatt

Da de ansatte ble informert var det ingen smil å spore.

- Skuldrene faller ned og man blir jo litt tafatt, forteller Stensrud.

- Men vi har forståelse for at man må skape trygge arbeidsplasser, tilføyer han.

Nærhet til nødvendig infrastruktur, lavere driftskostnader og tilgang til fjellvann bidro til at Mack valgte Nordkjosbotn.

Administrerende direktør Harald Bredrup medgir at det har vært slitsomt å holde på i seks år for å finne en ny tomt til fabrikken. Hovedtillitsvalgt Gjermund Stensrud forteller at de har vært mye usikkerhet blant de ansatte, som egentlig ønsket at de skulle forbli i Tromsø kommune. Foto: Lars Åke Andersen