iTromsø:

Mange som blir syke mens de er på ferie blir så dårlig at de må kontakte forsikringsselskapet for å få dekket deler av ferien.

– Du kan aldri gardere deg 100 prosent mot et bedervet kjøttstykke eller en dårlig salat. Vanligvis merker du ikke noen forskjell på smaken. Men det er noen gode råd som kan hjelpe deg langt på vei mot å unngå magesyke, forteller Arvid Steen, pressekontakt i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

De som skal unne seg en ferie bør ta visse forholdsregler:

Vask hendene

Vask hendene godt før du skal spise. Bruk gjerne de små spritflaskene med desinfiserende væske du får kjøpt på apoteket.

– Vær ekstra påpasselig med håndhygiene. Bruk såpe eller desinfiserende sprit du får kjøpt på apoteket, og vask deg ved enhver anledning, spesielt før du skal spise. Følger du de rådene bidrar du til å redusere faren for magesyke, sier Steen.

Skrell frukten

Et annet godt råd er å skrelle frukten før man spiser den. Kjøtt og fisk må være gjennomstekt eller kokt. Det kan også være greit å være forsiktig med buffémat, som noen steder kan ha stått lenge i feil temperatur eller ha blitt varmet opp flere ganger.

Vaksinering

Hvis du ønsker å være føre var er det mulig å vaksinere seg før du drar. Dukoral (Echoral) er en drikkevaksine med god effekt mot Kolera. Den har også noe effekt mot turistdiaré forårsaket av E. Coli bakterien. Ellers er det lite man kan vaksinere seg mot når det gjelder diaré.

Flest blir syke i Spania

Ifølge en reisestatistikk fra Tryg Forsikring får flest nordmenn magesyke i Spania. Dette er kanskje ikke så stor overraskelse siden en stor andel av norske turister reiser til nettopp dette landet.

Av andre land hvor nordmenn ofte får magesyke, kommer USA og Thailand høyt oppe på listen.

– Som regel er det snakk ukompliserte sykdomstilfeller. De fleste som blir smittet får en turistdiaré som varer i to til tre dager. Er du først rammet av magesyke kan Idoform hjelpe. Husk også å få i deg nok med væske. Mange får god hjelp på de lokale apotekene også, sier Steen.

– Men husk på at de fleste blir syk på reise her hjemme i Norge.