Denne saken ble først publisert i papirutgaven av Framtid i Nord 01.06.2018. Formannskapet i Kåfjord kommune vedtok samme dag å sette fartsgrensa ned til 40 km/t.

I februar skrev Framtid i Nord om den kommunale veien fra Manndalen skole og opp mot Kjerringdalen. En stor foreldregruppe etterlyste da nedsatt fartsgrense fra 60 til 50 kilometer i timen.

I området rundt Manndalen skole er fartsgrensen 50 kilometer i timen. Når du har kjørt et lite stykke opp den kommunale veien fra skolen øker fartsgrensa til 60 kilometer i timen.

Foreldre langs den kommunale veien i Manndalen er frustrert over at folk kjører fort og at fartsgrensa ikke er lavere.

– Veien er smal og kronglete. Det er med hjerte i halsen at vi sender ungene ut på veien, sier Katarina Niva, mor til tre barn.

– Alle elever får skoleskyss her selv om det ikke er langt til skolen, det er for farlig å gå, sier Linda Lieng, mor til to barn.

Langs strekningen på omtrent fire kilometer bor det rundt 40 barn i skolealder.

– Håpløst

Nedsatt fartsgrense og fartsdumper tror foreldrene vil kunne bidra til trafikksikkerheten langs skoleveien.

I november 2017 ble det holdt Kåfjord kommune et åpent møte om trafikksikkerhet i Manndalen. Der ble det klart fra kommunens side at det skal foretas en fartsmåling i området, før det skal tas en avgjørelsen om fartsgrensa. Kommunen ønsker å kartlegge saken.

En måned før skoleslutt kan foreldrene fortsatt ikke se noen tegn til tiltak fra kommunens side.

– Det er håpløst. Jeg forstår ikke hva det er som skal utredes, om folk kjører for fort? Er det noe å tape på å sette ned fartsgrensa? Sier bestefar Åsmund Seljeskog.

– Jeg forstår ikke hvorfor kommunen skal tviholde på fartsgrensa, sier Niva.

– 60 er for fort

Foreldrene synes at det er for fort å kjøre i 60 kilometer i timen langs den kommunale veien.

– Dersom argumentet er at trafikantene uansett ikke overholder fartsgrensa kan man jo like gjerne ta bort fartsgrensa! Sier Niva.

– De fleste følger fartsgrensa, om den hadde blir satt ned til 50 kilometer i timen ville da de fleste kjørt saktere, fortsetter hun.

Henger opp skilt

Nå har foreldrene tatt saken litt i egne hender. Foreldrene har bestilt «Barn leker. Kjør forsiktig»-skilt som de skal henge opp langs veien. Med det håper de å få trafikanter til å ta mer hensyn langs skoleveien.

– Hittil har det ikke vært et eneste «Barn leker»-skilt langs veien. Vi håper at dette kan hjelpe på, og at folk tenker seg litt mer om når de kjører her, sier Lieng.

– Vi er redd for at det skal skje en ulykke før noe blir gjort, sier Niva.

kronglete: For de som sykler fra skolen er det en kronglete vei.
Skilt: Flere foreldre har bestilt «Barn leker»-skilt på eget initiativ.