Siste helga i september hadde jeg helgevakt i Framtid i Nord. Det var blitt søndag ettermiddag og arbeidsdagen gikk mot slutten, men jeg sjekket av rutine Troms politidistrikt på Twitter før jeg skulle avslutte. Da var det nylig kommet en Twitter-melding fra Troms politidistrikt om en trafikkulykke mellom to kjøretøy på E6 i Storfjord. Det ble raskt klart at det var en alvorlig ulykke, men jeg hadde aldri trodd at den hadde et så dypt tragisk utfall.

Etter hvert ringte jeg redaktør i Framtid i Nord, Kjetil Martesønn Skog, for å si at jeg ønsket hjelp. Jeg var alene på jobb, men Kjetil var bortreist og ingen andre av journalistene var tilgjengelige denne dagen. Kjetil ba meg puste med magen, og jeg svarte at jeg var ikke stressa. Det var ikke helt sant.

To biler var involvert i frontkollisjonen, og den ene bilen hadde en campingvogn. I bilen med campingvogn satt det to voksne og to barn. Kvinnen ble lettere skadd skadd, imens de andre var fysisk uskadde. I den andre ulykkesbilen satt tre personer. Politiet opplyste først at de tre personene satt fastklemt i bilen. Omtrent 1,5 timer etter den første meldingen om trafikkulykken, opplyste operasjonslederen:

– Jeg har tragiske nyheter. Tre personer er bekreftet omkommet på stedet. De satt i samme bil, sier operasjonsleder Morten Augensen i Troms politidistrikt.

Dette sitatet sitter fast i meg enda. Jeg lurte på hvor de var fra, hvem det var. Var det noen barn eller ungdommer som omkom? Var de noen sin pappa eller mamma? Hvordan har de pårørende det nå? Sistnevnte er noe som må være umulig å forestille seg for de mange av oss.

Senere på kvelden ble det gjort kjent at alle de tre omkomne var fra Kvænangen, og at det var et ektepar og en eldre dame som døde. Jeg var reist hjem fra kontoret og skrudde på nyhetene. På TV-en var en lokal politimann ved ulykkesstedet og snakket med media. Han var blank på øynene.

Det var Eldbjørg Alise Jonassen (61), Bjørnar Jonassen (63) og Ester Mortensen (85) fra Kvænangen som mistet livet i trafikkulykken. Ekteparet Eldbjørg Alise og Bjørnar var aktive i det frivillige arbeidet i Kvænangen kommune. Ester var moren til Eldbjørg.

Lokalsamfunnet reagerte på hendelsen med sorg. Ordfører Eirik Losnegaard Mevik var på gråten da Framtid i Nord møtte han dagen etter ulykken. Både Eldbjørg Alise og Bjørnar beskrives som markante skikkelser i lokalsamfunnet – de var engasjerte og bidro med mye, og etterlot seg et stort tomrom.

Mange av oss har gått på videregående skole med flere elever fra nabokommunene og fått gode venner, imens andre pendler på jobb fra Kvænangen til Nordreisa. Eller kanskje du spiller fotball med flere fra Kåfjord? Nord-Troms er et stort område, men likevel kjenner vi hverandre på tvers av kommunegrensene. Når ulykker skjer, er det sannsynlig at vi vet hvem de involverte er, eller at vi kjenner noen som kjenner dem. Derfor tror jeg de fleste av oss vil skaffe oversikt over hvor sine nærmeste er i det vi hører om ulykken. Da jeg forsto alvoret i ulykken, ringte jeg mamma og spurte hvor hun var. Da det ble offentliggjort at de omkomne var fra Kvænangen, sendte jeg melding til mine gode venninner derfra. Tenk om det var noen i deres familier som var involvert?

Dødsulykken i september i Storfjord er den verste trafikkulykken i Troms på fem år. I 2012 krasjet en personbil og en lastebil på E6 i Lavangen ved Fossbakken-krysset. Tre personer omkom. Og mange av oss husker dødsulykken i Lavangsdalen på E8 i 2011, da fem personer omkom og fire personer ble alvorlig skadd. Det har vært flere andre dødsulykker i trafikken i tidsrommet.

Det sitter pårørende der ute i dag med sin sorg.

Jeg håper alle sjåfører gjør sitt beste for å unngå trafikkulykker og kjører etter forholdene i årene som kommer. Bilparken er blitt sikrere og det er gjort, og gjøres kontinuerlig, mange tiltak for å bedre trafikksikkerheten, men vi kommer ikke unna værforhold, sykdomsårsaker og fortsatt dårlige veier flere steder. Og noen kjører som idioter – det er ikke greit!

I høyhastighetskollisjoner er det enorme krefter. Tips politiet om du ser noen du mener kjører uansvarlig. Snakk med ungdommene dine om følgene som kan komme av grisekjøring, eller ved det å være en uerfaren sjåfør. Slipp forbi biler og trailere som ligger bak deg, og gjør ansvarlige forbikjøringer selv. Ja, du skjønner poenget. Samtidig mener jeg det er viktig å være bevisst på at vi alle er mennesker. Vi gjør feilvurderinger og noen ganger er man uoppmerksom, ja, eller lei og sliten bak rattet, men vi må likevel gjøre vårt beste for å være oppmerksomme og ferdes ansvarlig i trafikken. Du er umistelig.

Det er ikke så ofte det skjer dødsulykker i Nord-Troms, men når det hender, går det inn på de fleste innbyggerne. Ulykka i september er den verste trafikkulykka på årevis i regionen, og vi må bare håpe at noe slikt aldri skjer igjen.