Nå lanserer lokalhistorikeren fra Birtavarre boken ”Veien til Sverige”, en samling av historier fra krigsårene da nordmenn selv måtte flykte fra et krigsherjet land, fortalt av de som opplevde flukten. Lyngstad vil kalle de for hverdagshelter, både de som måtte ta seg til Sverige til fots, og ikke minst de som hjalp til både på norsk og svensk side.

– Dette er historier som jeg mener er viktig å ivareta, sett i lys av hva som fortelles av norsk krigshistorie sett i fra sør, mener Lyngstad. Forfatteren sier han vil løfte frem en viktig del av historien i Nord-Troms og Finnmark mens det ennå finnes gjenlevende som har opplevd å måtte flykte fra sine hjem.

Mye arbeid

Lyngstad kan fortelle at forarbeidet med boka begynte allerede på 70 tallet da han reiste rundt med båndopptaker i Nord-Troms og Finnmark for å samle historier fra evakueringen. Men at det skulle bli en bok av dette arbeidet, hadde han ikke sett for seg.

Men etter hvert som bokplanene tok form, måtte han også intensivere arbeidet. Det ble mange reiser både til Statsarkivet i Oslo, til Finnmark og til Kiruna i Sverige for å gå gjennom mengder med dokumenter i søket etter kilder. I tillegg brukte Lyngstad mye tid på å innhente flere skildringer fra informanter som opplevde flukten til Sverige.

Lyngstad ønsker å trekke frem den nå avdøde Dag Skogheim fra Levanger og Arvid Petterson fra Lakselv som viktige støttespillere i arbeidet, samt noe økonomisk støtte fra Faglitterære fond. Men det meste av arbeidet er finansiert gjennom egne midler.

Interesse for historie

Torleif Lyngstad forteller at historie har vært hans store lidenskap siden han var en liten gutt. Han husker spesielt tilbake til høsten 1945 hvor han som 7 åring fikk med seg historier som de voksne fortalte om flukten til Sverige. Lyngstad minnes hvordan han gjemte seg under kjøkkenbordet for å få med seg det de voksne snakket om, fortellinger som ikke var ment for barneører.

– Interessen for historie ble ikke mindre med årene, og har fulgt meg frem til i dag, forteller den pensjonerte bibliotekstyreren i Kåfjord.

Utelukker ikke nye prosjekter

Selv om Lyngstad ikke har konkrete planer om nye bøker, så vil han ikke utelukke flere lignende prosjekter i fremtiden. Han er for mange godt kjent for sin kunnskap om gruvevirksomheten i Birtavarre, men det er også en historie som han ønsker å fortelle, nemlig vår tilknytning til Svalbard.

– Folk fra Nord-Troms har siden 1920-tallet dratt til Svalbard for å jobbe, og det var for mange redningen da det ellers ikke var jobb å få, forteller Lyngstad.

Veien til Sverige vil bli langt ut for salg i utvalgte bokhandlere i regionen og i Tromsø, samt på Nord-Troms museum og fra stuebordet hjemme i Birtavarre.

Lyngstad signerer ei bok til Berthon Bucht fra Manndalen. Senere på kvelden skal det være boksignering på Kåfjord folkebilbliotek. Foto: Jan Arild Hansen
Historie har vært en viktig del for Troleif Lyngstad siden han var liten gutt. Her fra et av utallige foredrag han holdt i Ankerlia frilufstmuseum. Foto: Jan Arild Hansen