Den nasjonale trenden er at andelen barn i relativ fattigdom øker, men tallene på barnefattigdom.no viser at det er store forskjeller mellom fylkene, kommunene og bydelene i de største byene. Gjennomsnittet i Troms for barn i husholdninger med vedvarende lav inntekt lå på 7,4 prosent i 2015. Landssnittet ligger på omtrent 10 prosent.

Under gjennomsnittet

Lavest ligger Skjervøy kommune med 6,3 prosent (Kåfjord kommune mangler tall for 2013 og 2015, men i 2014 lå barnefattigdommen på 4,2 prosent. red.).

Nordreisa hadde 7,8 prosent i 2015, noe som er en økning på 2,1 siden 2013. Lyngen kommune hadde i 2015 barnefattigdom på 9 prosent, imens Storfjord kommune har hatt en synkende prosent fra 8,4 i 2013 til 7,9 prosent i barnefattigdom i 2015.

Beregningene måler personer fra 0 til 17 år i husholdninger som har mindre enn 60 % av medianinntekten i Norge. Inntekten inkluderer også offentlige overføringer som sosialhjelp, samt kapitalinntekter som aksjeutbytte.

Kvænangen dårlig ut

Kvænangen kommune hadde i 2015 høyere barnefattigdom enn resten av Nord-Troms, gjennomsnittet i Troms fylke og landssnittet i Norge. Siden 2013 har barnefattigdommen i Kvænangen økt fra 12,6 prosent til 18,3 prosent. Sysselsettingsgraden i Kvænangen er 61 prosent, og 18 prosent av innbyggerne er barn. Tallene på barnefattigdom.no viser at det er store forskjeller mellom de ulike kommunene innad i de norske fylkene.

Ordføreren mener det vil ta tid å få ned tallene.

– Hva gjør kommunen med dette?

– Altså, det her er vanskelig materie og har ingen quick fix. Dette går på inntekten til folk og det henger sammen med arbeidsplasser og tilgangen til arbeidsplasser. Vi jobber mye med å få flere arbeidsplasser til kommunen. Et grep vi kan ta er å redusere deltidsstillingene, sier Eirik Losnegaard Mevik, ordfører i Kvænangen kommune.

– Krever systematisk arbeid

Ordføreren synes tallene er svært bekymringsverdig.

– Dette er tall som bekymrer meg og som jeg er litt skremt over. Samtidig kan jeg ikke si at kommunen på en enkel måte kan gjøre noe med det. Det krever systematisk arbeid. Vi må jobbe for flere arbeidsplasser og sørge for at folk har fulle stillinger.

Losnegaard Mevik peker også på NAV i denne saken.

– NAV må være oppmerksom på disse tallene, spesielt når en ser at Kvænangen har en så høy andel som har mindre enn 60 prosent av medialinntekten. NAV må være klar over at mange barn er i denne kategorien og har behov for ekstra bistand.

Like mulligheter viktig

– Personlig tror jeg en av de viktigste delene med velferdssamfunnet er at man har like muligheter, særlig barn og unge. Da må vi voksne ta ansvar for hvor vi skal i livet. Jeg er veldig opptatt av at barn skal ha like muligheter, sier han.

Tilbud på fritida som Kulturskole er noe kommunen er opptatt av, og ordføreren mener dette er viktige tilbud for barn og unge.

– Mange av tilbudene i Kvænangen er rimelig, for eksempel Kulturskolen ligger veldig lavt i pris i forhold til mange andre kommuner. Vi har god deltakelse, sier han.

Nå vil Losnegaard Mevik rette fokus mot barnefattigdommen og jobbe for å få ned tallene.

– Dette er noe som bekymrer meg. Det er ikke bra og det er ikke slik det skal være. Vi må tenke gjennom dette og ha fokus på det framover.

BARNEFATTIGDOM I NORD-TROMS:

Kommune20132015
Nordreisa5,7 %7,8 %
Kvænangen12,6 %18,3 %
Skjervøy5,5 %6,3 %
KåfjordIngen data (2014: 4,2 %)Ingen data
Lyngen7,4 %9 %
Storfjord8,4 %7,9 %
BEKYMRET: Ordfører Eirik Losnegaard Mevik (Ap) er bekymret. Foto: Torbjørn O. Karlsen / arkivfoto