Fredag og lørdag arrangerte Alta karateklubb og foreldre fra Kvænangen karatetrening i Burfjord. Det var trening for både barn og voksne, i tillegg til selvforsvarskurs for damene.

Mie Therese Niva (8), Vilje Skum (8), Awari Hussin (8) og Caroline Josefsen (9) har siden oktober i fjor reist én ettermiddag i uka til Alta fra Burfjord for å trene karate. Nå ønsker foreldre i Kvænangen å få til karatetrening fast i Burfjord, og derfor inviterte de Alta karateklubb til treningshelg. Mange barn deltok på treningshelga, så nå håper jentene og foreldre at de får til et fast opplegg i Kvænangen.

Lærer selvforsvar

Jentene synes karatetrening er gøy. De fulgte godt med når trenerne viste hva de skulle gjøre.

KARATEJENTER: Mie Therese Niva (8), Vilje Skum (8), Awari Hussin (8), Caroline Josefsen (9) har reist én ettermiddag i uka til Alta fra Burfjord for å trene karate. De synes karatetreningene er artige og lærerike. Thea Madeleine Skum (8) er fra Alta karateklubb. ALLE

– Fordi vi lærer selvforsvar og det er gøy, sier Caroline Josefsen (9).

Caroline forteller at det er verdt å ta turen til Alta én gang i uka, til tross for over to timers kjøring ved hver trening. I tillegg til samholdet på karatetreninga, blir det ganske mye fliring og fnising på bilturene.

– Vi lærer ganske mye på treningene, så det er verdt det, sier Caroline.

Handler om pågangsmot

Mor Charlotte Skum fra Kvænangen er en av dem som jobber for å få karatetrening fast til Burfjord. Hun forteller at det må være ti påmeldte barn for å kunne starte opp, og at det er nok voksne til å organisere treningene.

– Det blir en ekstra motivasjon å kunne trene her i Burfjord. Det handler om pågangsmot, og man får til om man vil – selv i en liten bygd, sier Skum til Framtid i Nord.

I begynnelsen vil trenere fra Alta reise til Burfjord to ganger i måneden for å holde kurs.

– Det er mulig å få til en klubb i Kvænangen. Vi skal forsøke å komme fra Alta minst to ganger i måneden, og målet er at de skal bli selvgående i Kvænangen. Kan man trene barn, så går dette bra, sier Tommy Edvardsen, leder i Alta Karateklubb.

Viktig å ha det gøy

– Vi ønsker at det skal være mulig å trene karate uansett hvor man drar. I karate lærer man konsentrasjon, «god gammeldags folkeskikk» og å ta vare på andre. Man skal være et godt eksempel og være høflig. Samtidig er det viktig at barna har det artig og har et godt samhold, sier Edvardsen.

Han har holdt på med karate i over 35 år.

– Det er kjempeartig og veldig givende å undervise barn. Det er gøy med talenter, men også utrolig gøy med de som kanskje sliter først, og så merker at de får dette til. Det er veldig artig å se utviklinga til barna.

50 til 60 personer, både barn og voksne, deltok på karatetrening og selvforsvarskurs i Kvænangen. De som ønsker å være med på karatetrening i Kvænangen kan ta kontakt med Charlotte Skum.

FULGTE MED: Barna fulgte godt med når trenerne viste hva de skulle gjøre.
SPARK: Høye spark ble det mange av på treninga.
ØYNENE LUKKET: Konsentrasjon er viktig i karatesport.
LEK: Litt leking og rasing ble det også tid til for disse guttene.
VISTE: Det var flere trenere fra Alta, noe som ga god kvalitet i opplegget.
NYTT TILBUD: Foreldre Charlotte Skum og Merete Vels vil starte opp karatetrening i Burfjord sammen med Alta Karateklubb. I midten står Tommy Edvardsen, leder i Alta karateklubb.