Konferansen arrangeres tirsdag, onsdag og torsdag denne uka, der Lyngen, Storfjord, Nordreisa og Kåfjord kommune er med som samarbeidspartnere. Under konferansen er det blant annet rundtur i Lyngen og Kåfjord for å se på noen av områdene som er særlig utsatt for fjellskred.

Det er foreslått endringer som skal gjøre det lettere å bygge i kommuner som er utsatt for fjellskred, der det finnes tilstrekkelig sikkerhet i forhold til skredovervåkning, evakuering og varsling. I Lyngen er utfordringen som kjent knyttet til blant annet Nordnesfjellet.

– Det pågår nå en fin prosess der det er foreslått endringer og hvordan man skal tolke regelverket, noe som vil gjøre det adskillig enklere å bygge bolighus og næringsareal nært havet i Lyngen. Disse endringene kan komme i løpet av høsten, sier Johnsen til Framtid i Nord.

– Dette er helt avgjørende for oss, slik at vi kan fortsette utviklinga av kommunen.

– Veldig god kontroll

Ordføreren forteller at det trolig ikke kommer til å gå menneskeliv knyttet til fjellskred rundt Lyngenfjorden.

– Det er såpass overvåket at man vil få melding i god tid før det kan være fare for store skred.

Torsdag vil det være ulike workshop på skredkonferansen knyttet til et eventuelt fjellskred fra Nordnesfjellet, men dette skal ikke Johnsen delta på.

– Vi har fått et godt innblikk i hvilke teknologier som er brukt for overvåkning, konsekvenser ved ras og sannsynligheten for det. Fagfolkene har veldig god kontroll på dette, sier han.

– Urimelig

Norske kommuner opplever at det er svært vanskelig å få utnyttet eiendommer i skredutsatte områder, skriver NRK.

– Det er urimelig at det ikke er tillatt å benytte eiendommer som ligger i skredutsatte områder, på samme måte som i flodbølgeområder, sier vassdrags- og energidirektør i NVE, Per Sanderud, til NRK Troms.

NVE skal ha bedt Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) om å vurdere endringer i regelverket. Forutsetninga er at arealene kan brukes forsvarlig. Da må sikkerheten skal være ivaretatt gjennom varsling, evakuering og overvåkning.