På 1900-tallet sto opprør sentralt i regionen, og disse trekkene skal vises fram i utstillinga «Opprørsbygda Manndalen» – fra den læstadianske bevegelsen, landmålersaken og Sjåbakkens brev, til nåtidige bevegelser og motstand som Svartskogsaken og Riddu Riđđu. Utstillinga tar utgangspunkt i en digital fortelling om opprør i Manndalen, laget av Lisa Vangen, i forbindelse med kulturminneåret 2009.

– Manndalen i Nord- Troms er en bygd der mange former for motstand mot øvrigheten i ulike tidsperioder og kontekster, fletter seg sammen til en fortelling om opprør, sier museumsleder Kjellaug Isaksen i en pressemelding. Det er hun som har laget den nye utstillinga.

– Hyppige konfrontasjoner med myndighetene der mennesker har forsvart sine interesser, har ifølge forskere over tid ført til at viljen til opprør er blitt en del av deres væremåte.

Kunst, litteratur og film

Hun forteller at utstillingen som åpner på lørdag skal vise den digitale fortellinga om opprør i Manndalen. I tillegg kan en lese tekster og se på fotografier fra perioden.

– Vi vil vise eksempler på hvordan dette er blitt tatt opp i dagens kunst- og kulturuttrykk, gjennom litteratur, film og andre visuelle uttrykk, sier Isaksen.

Hele regionen

Museet ønsker å vise fram historien om opprør og motstand i forskjellige former fra hele regionen.

– Et mål med denne utstillingen er å få fram flere fortellinger om vår regionale historie, og hvordan den har formet mennesker, kultur og samfunn, samt hvordan dette påvirker oss i dag, sier hun.

Fortellingene i utstillinga «Opprørsbygda Manndalen» skal settes i sammenheng med den faste utstillinga på Senter for nordlige folk/ Davvi albmogiid guovddáš, der temaer som tas opp er vektlagt.