Hvordan kan man lykkes med nyskapninger, og hvordan kan vi utnytte våre regionale fortrinn? Det er noe av spørsmålene som blir tatt opp på næringskonferansen i Nordreisa i slutten av september. Konferansen skal inspirere til nytenking og fokuset vil være rettet mot entreprenørskap, innovasjon, kompetanse, kultur, infrastruktur og hvilke drivere som fremmer vekst.

– Det vil være fokus på kompetanse, konkurransefortrinn, trender, framtidens bedrifter og litt av galskapen det er å bli gründer. Vi ønsker å inspirere politikere, næringsdrivere og den vanlige mannen i gata – dette blir veldig bra! sier Marius Johansen, daglig leder i Halti Næringshage.

Næringskonferansen markerer at prosjektet Kompetanseløft i Nord-Troms er godt i gang, samt entreprenørsatsingen HoppIDÉ.

Blir inspirert sammen

Kvænangen-ordfører Eirik Losnegaard Mevik leder styringsgruppa. Han mener dette er en veldig viktig konferanse for regionen.

– For det første er det viktig for at vi skal bli bedre kjent med det spennende næringslivet vi har her. Også tror jeg at når politikere, næringsliv og andre kommer sammen og blir inspirert, så kan det bidra til at vi kan skape enda mer i framtida, sier Losnegaard Mevik.

Målgruppa er alle som ønsker å bidra til samfunns- og næringsutvikling i Nord-Troms, og det forventes rundt 150 deltakere. Konferansen rettes primært mot unge mennesker i regionen mellom 20 og 40 år.

– Vi håper det kommer masse folk! Jeg tror det blir en veldig spennende og annerledes dag, og at mange kan lære noe. Kanskje får man lyst å hive seg rundt og skape enda mer etter å ha deltatt på dette.

Han mener det er viktig at aktørene og menneskene i regionen møtes, spiller hverandre gode og ser hverandre.

– Jeg gleder meg veldig til å delta på en fantastisk og superspennende konferanse, og dessuten kunne delta på det i Nord-Troms! Dette er noe vi har laget selv. Nå kan vi endelig ta fram alt det spennende vi gjør, sier han.

Sentrale innledere

Johansen forteller at flere sentrale aktører skal holde innlegg. I tillegg skal det være stands med bedriftspresentasjoner.

– Knut Erik Dybdal, som er initiativtaker, kommer til konferansen, og det gjør også den anerkjente forfatteren Ståle Økland. I tillegg kommer blant annet Linda Beate Rogndal – og hun er et fyrverkeri i seg selv! sier han.

– Lene Nøstdahl i Nordnorsk reiseliv er en særdeles flink foredragsholder, og det kommer også mange flere, legger han til.

Lokale aktører som Morten Pedersen i Lyngsfjord Adventure skal holde foredrag. Han vil snakke om hvordan de har klart å skape et reiselivsprodukt i verdensklasse. Henry Nyvoll i Bussring skal fortelle om hvordan selskapet har lykkes.

– Jeg synes det er utrolig inspirerende at de har gått fra et lite selskap i Oksfjord til å bli så store som de er i dag. Det imponerer meg hvordan de har jobbet strategisk hele veien. Jeg gleder meg også til å høre om Mack (v/Roger Karlsen. red.) og seriegründeren Kim Daniel Arthur, sier Johansen.

Før konferansen starter inviteres deltakerne til å besøke Landsbymarkedet i miniatyr, som en forsmak på høstens Landsbymarked på Storslett.

Digitale hjelpemidler

Det skal legges vekt på å ta i bruk løsninger med teknologi og interaktivitet i gjennomføringen.

– Vi ønsker å involvere publikum, så det er lagt opp til debatt og spørsmål. Deltakerne kan sende spørsmål via telefonen til hun som er konferansier, slik at vi får en toveiskommunikasjon, sier Johansen.

Annethvert år

Arrangørene håper at Nord-Troms konferansen kan bli et fast arrangement.

– Vi har ikke tidligere hatt en større næringskonferanse utenom Havbrukskonferansen som gjennomføres annet hvert år på Skjervøy. Nå ønsker vi at vi også kan ha en større næringskonferanse annet hvert år, så vi håper at det er marked for det, sier Johansen.

Johansen og Losnegaard Mevik gleder seg.

– Vi har akkurat begynt å markedsføre konferansen, men påmeldingene tikker inn og vi håper at vi fyller salen. Programmet er såpass innholdsrik at folk bør føle sin besøkelsestid og bli med på dette! sier Johansen.