Der ble flere saker tatt opp, blant annet tertialrapporten per 31. august.

Kåfjord kommune gikk ut av 2016 med et underskudd på 4,4 millioner kroner, og målet for årets budsjett er å ta igjen mest mulig av dette. Foreløpig ser det vanskelig ut å ta inn underskuddet.

– Det er utfordrende å ta inn underskuddet fra i fjor, men vi har nært 7,8 millioner kroner mindre utgifter i forhold til budsjettert per utgangen av august. I dette inngår lønnsutgiftene og der ligger vi 1,3 millioner i pluss totalt. Men bekymringen er inntektssida. Vi har regnskapsført 150 millioner kroner i utgangen av august, noe som altså er et negativt avvik utfra beløpet som er budsjettert, da vi har budsjettert bortimot 152 mill. kroner for perioden, sier rådmann Einar Pedersen.

– Slik det så ut tidlig i august, så kan det se ut som vi kan tape 3,3 millioner i forhold til budsjettert. Det betyr at vi må finne andre måter å øke inntektene på, eller videreføre et stramt regime. Vi må kjøre stramt resten av året og følge nøye opp inntektssida, slik at vi ikke taper én eneste krone, legger han til.

Sum for inntekter i tertialrapporten viser et negativt avvik på omtrent 1,7 millioner kroner.

Lavere brukertall

Ifølge rådmannen taper Kåfjord kommune en del på brukertallet i helse- og omsorg.

– Samtidig bidrar dette til en positiv utvikling i lønnsutbetalinger. Men vi får kanskje inn én million kroner mindre i refusjoner på ressurskrevende brukere, og nedleggelsen av asylmottaket gjør at vi taper en stor inntektspost.

– Vi er i en vanskelig situasjon. Kommunestyret har vært klar på kravene i forhold til tertialrapporten i mai og i forbindelse med behandling av regnskapet. Vi i administrasjonen har lagt føringene til grunn og hatt et så stramt budsjett som mulig.

Kommunen vil unngå å bruke vikarer når det er mulig, samt ikke kjøpe inn mer enn absolutt nødvendig.

– Når september er over ser vi hva resultatet ligger på nå. Da må vi kanskje gå til det skrittet å tydeliggjøre dette (innstramminger red.) og legge et regime rundt innkjøp, overtidsarbeid og vikarbruk, men først må vi ta en vurdering. Den store utfordringa er kanskje innenfor helse- og omsorg – og da i første rekke knyttet til PU og ressurskrevende bruk. Situasjonen er krevende i forhold til målsettingene vi har i budsjettet, og det er som sagt aktuelt med ytterligere innstramming etter at vi har vurdert resultatene fram til september, sier Pedersen.

Rapporten viser at summen av inntektene som er innkommet per 31. august, ligger knapt 3 mill. kroner under budsjett i helse- og omsorg. En del av årsaken skal være at tilskudd til integrering kommer på ulike tider og derfor er vanskelig å periodisere korrekt. Samtidig er det merforbruk i lønns- og pensjonskostnader på totalt 2,4 mill. kroner.

Tertialrapporten og saksdokumentene finner du her.

– Underbudsjetterer vi helse?

Det ble noe diskusjon på kommunestyremøtet i forhold til hvorfor overforbruket i helse skjer. Bernt Lyngstad spør hvorfor helse- og omsorgsektoren flere år ikke klarer å holde budsjettene.

– Jeg klyper meg i armen hver gang disse rapportene kommer; om at helse sliter. Det budsjetteres med fastlønn, overtid og vikarer, men gang på gang ryker disse tallene. Hva tenker administrasjonen og ordføreren om hvilke tiltak en kan gjøre i forhold til dette? Jeg kan tenke meg at helse- og omsorg ikke synes det er noe behagelig å ha dette over seg, sier Lyngstad.

– Underbudsjetterer vi helse når budsjettet overskrides gang på gang? spør Britt-M Pedersen (Ap).

KÅFJORD: Tirsdag var det kommunestyremøte i Kåfjord.

Einar Eriksen (KrF) poengterer at det ser ut som det går mot pluss i regnskapet til Kåfjord kommune.

– Vi ser at sentraladministrasjonen går i null og ligger godt an. Når det gjelder oppvekst nevnes det forskjellige inntektssvikter. Helse og omsorg har hvert år et betydelig overforbruk, men det positive er at overforbruket er lavere i år enn tidligere i år. Men hvorfor får ikke politikerne greie på overforbruket før året nesten er gått?

Rådmannen understreker at kommunestyret har vært informert om budsjettet.

– I helse og omsorg er det PU som går med overforbruk. Sykehjemmet har hatt et mindreforbruk på lønn de siste månedene og det gjelder også de andre enhetene. Overforbruket på lønn i kommunen knytter seg sterkt i forhold til PU. Jeg får inntrykk av at dette var ukjent, men vi fremla tertialrapporten sist og samtlige her var orientert om ståa, sier Einar Pedersen.

Sykehjemmet hadde et overforbuk på lønn i starten av året, men det ser nå ut som at de kan klare å hente inn dette.

Skal få oversikt

Nå vil kommunen få skikkelig oversikt over pengebruken.

– Vi har et forslag i forhold til tertialrapporten. Vi ønsker at en ser helheten for organisasjonen, sjekker hvem som har overforbruk og at det gjøres tiltak for å komme i balanse. Forslaget går ut på å se på alle avdelingene, forklare overforbruket og iverksette tiltak, sier Einar Eriksen, som er leder i hovedutvalget for miljø, drift og utvikling.