Søndag ble Skjervøyjenta Victoria Figenschou Mathiassen valgt som ny leder for Undommens Fylkesråd i Troms. 19-åringen var valgkomiteens førstevalg blant fire kandidater.

– Det er med ærefrykt at jeg overtar rollen. Jeg er smigret og rørt over den tilliten jeg har fått, og gleder meg veldig til arbeidet vi skal gå i gang med, forteller hun til Framtid i Nord.

Erfaren ungdomspolitiker

Mathiassen er absolutt ikke ny innen ungdomspolitikken. Hun har tidligere verv som leder i Skjervøy ungdomsråd og har sittet tre år som medlem i RUST – Regional ungdomssatsing i Nord-Troms. Hun har også vært tre år i Ungdommens Fylkesråd, i fjor som nestleder.

TALER: Mathiassen har vært aktiv i ungdompolitikken i mange år, til tross sin unge alder. Hun brenner for blant annet psykisk helse. Her på talerstolen som nyvalgt leder. Foto: Privat

Økte aldersgrensa

Mathiassen forteller at Ungdommens fylkesråd hadde god gjennomslagskraft på Fylkestinget i fjor, og sier hun håper de kan fortsette i samme spor.

– Blant annet fikk vi gjennom at aldersgrensa for når man er «voksen» på buss, båt –og ferger i Troms økte fra 16 til 18 år. Vi synes det er merkelig at man er voksen på bussen når man er 17 år, men et barn så straks man går av. Ungdom er heller ikke en pengesterk gruppe, så at de skal betale dyrt for å reise med kollektivtransport syntes vi var dumt.

19-åringen brenner for psykisk helse og digitalisering i skolen. I løpet av fjoråret var hun med på å få på plass noen nye punkter i strategiplanen for videregående opplæring innenfor disse temaene.

– I dag er IKT-bruken i VGS veldig forskjellig fra skole til skole. Men det skal ikke ha noe å si hvordan du skole du går på, dette med digitale hjelpemidler skal være likt for alle, påpeker hun.

NYE FJES: Ungdommens Fylkesråd for 2017/18 ser slik ut. Fem er fra Nord-Troms. Foto: Privat

Lærer mye

Den unge politikerspiren tar en eventuell politisk karriere med knusende ro.

– Jeg tar det litt som det kommer. Først og fremst er jeg opptatt av å lære så mye som mulig, jeg knytter kontakter og får meg venner for livet. Det er ikke sånn at jeg ser for meg å bli heltidspolitiker med det første.

Jenta fra Skjervøy har tatt et friår fra utdanning. Ved siden av å være ungdomspolitiker er hun inne i et vikariat som regional ungdomskonsulent for Nord-Troms Regionråd. Matiassen har kontorsted på hjemplassen.

Fem fra Nord-Troms

Fem av totalt 13 plasser i Ungdommens Fylkesråd er tildelt ungdom fra Nord-Troms. Utenom Mathiassen er Runar Monsen fra Kåfjord valgt som medlem for to år og Carla Braastad Grape fra Storfjord valgt som medlem i ett år. Hermod Bakken fra Nordreisa står oppført som nytt varamedlem. Det samme gjør også Mathias Lilleberg fra Kåfjord.