Marius Jenssen (28) og Lotte Nystad Liljebakk (24) er begge tildelt stipend fra stipendstyret for mastergradsstudenter i Nord-Troms. Det er tredje gangen et slikt stipend deles ut, etter at åtte utviklingsaktører i Nord-Troms etablerte ordningen i fjor. Dette skriver Nord-Troms Regionråd i en pressemelding.

Jenssen er tildelt 30.000 kroner. Han tar master i geologi ved UiT Norges Arktiske universitet og skriver oppgaven "Atmospheric circulation patterns associated with avalanche cycles in the Troms region". I oppgaven ønsker han å etablere kunnskap om forholdet mellom klima og skredforekomster da dette ikke finnes for Troms.

- Analyse av værmønster som fører til skred vil hjelpe skredvarsling til å gjenkjenne værsituasjoner som assosieres med skredaktivitet av en viss intensitet og utbredelse. Dette er spesielt viktig for flere kommuner i Nord Troms siden regionen ser en stadig økning av tilreisende turister og lokale som bruker de alpine delene av fjellene, og også fordi klimaet er i stadig endring og skredaktivitet som berører infrastruktur forekommer mere nå enn før, skriver regionrådet.

Liljebakk er tildelt 20.000 kroner. Hun tar master i lærerutdanning 5.-10.klasse og skriver oppgaven "Samisk identitetsutvikling i norskfaget". Dette sammen med Charlotte Marie Isaksen (24). Gjennom sitt arbeid vil de se på hvordan skoler, både innenfor og utenfor forvaltningsområde for samisk i Nord-Troms, arbeider med samisk identitetsskaping i faget.

- Gjennom arbeidet håper de også å kunne fortelle noe om fornorskningen av samene er forbi, eller om den fremdeles pågår, kanskje gjennom nye former.