Oppmøtet var upåklagelig da Newton-rommet og Aurora Salmon Centre ble åpnet i lokalene til Skjervøy videregående skole i går. Næringsminister Monica Mæland (V) hadde tatt turen til Skjervøy og hun syntes det var stas å få leke med lego på skolen.

– Det var ikke noe vi fikk gjøre når jeg gikk på skolen. Men jeg syns det er veldig spennende og jeg gleder meg med hele Nord-Troms at man har fått dette til, sier Mæland.

Hun har veldig tro på å kombinere teorien og det praktiske.

– Det at man kan lære og leke samtidig tror jeg er veldig inspirerende for elevene. Det vekker nysgjerrigheten, og jeg tror det vil vekke interessen for realfag for flere. Og det trenger vi.

Sett fram til

Prosjektleder Silja Karlsen ved Newton-rommet har sett fram til denne dagen ganske lenge.

– Vi har aldri vært i tvil om at vi skulle få det til. Men hvor og hvordan har vi jo ikke visst. Derfor er jeg så utrolig glad for at dagen er her og at vi kan ha offisiell åpning etter så mange år med jobbing, sier Karlsen.

Selv om det er har vært mye jobb fram til nå, så er Karlsen klar på én ting:

– Det er nå jobben virkelig begynner. Nå skal rommet fylles med innhold og vi skal gi Nord-Troms-elever god realfagsundervisning som forhåpentlig kan påvirke dem i videre skolevalg og yrkesvalg.

– Jeg har virkelig sett fram til dette. Jeg var litt utålmodig i fjor da vi ikke fikk entreprenører som kunne gjøre jobben. Men nå er jeg fornøyd, sier fylkesråd og skoleeier Roar Sollied (V).

AVANSERT: Nikolai Gamst (13) forklarer statsråden hvordan han går fram for å programmere legorobotene. – Det er enkelt når man kan det, sier Nikolai. Foto : Torbjørn o. Karlsen

Verdens nordligste

Jan Børre Johansen, prosjektleder for Aurora Salmon Centre, mente det var en stor dag både for Lerøy Aurora, kommunen, fylket og nasjonen.

– Vi har i dag åpnet verdens nordligste visningssenter for havbruk i sjømathovedstaden Skjervøy. Vi har valgt å etablere oss her på videregående fordi vi ønsker å styrke en enormt viktig skole. Den har vært nedleggingstruet, men vi syns det er en utenkelig tanke når vi vet hva som skjer innenfor den blå sektoren. Vi forventer nå at denne skolen skal få leve uten et nedleggingspress fremover, sa Johansen.

I EGGET: Jan Børre Johansen (nummer to fra høyre) viste næringsministeren rundt på Aurora Salmon Centre. Her er de to inne i et litt forstørre fiskeegg sammen med ordfører Ørjan Albrigtsen og Kurt Einar Karlsen.

– Jeg er veldig overbevist om at de lokalene vi åpner i dag vil styrke både opplæringen og rekrutteringen til skolen og skolestedet her, sa rektor ved Nord-Troms videregående skole, Olaug Bergset.

Økt forståelse

Både Johansen og administrerende direktør Kurt Einar Karlsen i Lerøy Aurora håper visningssenteret kan bidra til en mer faktabasert diskusjon rundt havbruksnæringen.

– Ja, vi håper jo at visningssenteret skal bidra til en økt forståelse av det vi holder på med og det havbruksnæringen står for. Men det har blitt så mye mer enn det. Det er ikke bare et konsept for å drive undervisning, men det er også noe vi kan bruke i reiselivssammenheng. Jeg hadde ikke helt sett for meg at dette skulle bli en turistattraksjon, men det har faktisk tatt den retningen etter hvert, sier Karlsen.

Ordfører Ørjan Albrigtsen har neppe noe imot en ny turistattraksjon i Skjervøy.

– Det som var intensjon hele tiden var å fylle bygget med innhold og aktivitet. Derfor er jeg utrolig glad når vi har åpnet to viktige konsept som vil være med å skape et senter der kompetansen er i fokus. Så er det viktig å understreke at dette ikke bare er for vår kommune, men for hele regionen, sier Albrigtsen.

KNYTTET BÅND: Statsråd Monica Mæland knyttet bånd med fylkesråd Roar Sollied, Lerøy Auroras Kurt Einar Karlsen og ordfører Ørjan Albrigtsen under den offisielle åpningen. Foto : Torbjørn o. Karlsen
I EGGET: Jan Børre Johansen (nummer to fra høyre) viste næringsministeren rundt på Aurora Salmon Centre. Her er de to inne i et litt forstørre fiskeegg sammen med ordfører Ørjan Albrigtsen og Kurt Einar Karlsen. Foto: Kjetil Nielsen Skog Foto: Kjetil Nielsen Skog