Halti nasjonalparksenter, Storslett nasjonalparklandsby og Reisa nasjonalparkstyre er alle samlet under merkevaren Norges nasjonalparker. Nå har de gått sammen og etablert en ny portal på nett som heter VisitReisa.

Det opplyser de om i en pressemelding.

Oversettes også til engelsk

Portalen skal formidle om alt som er av interesse vedrørende nasjonalparken, landsbyen og besøkssenteret.

– Vi er en av de første i landet som velger denne samlede løsningen, og vi er en av områdene i Norge med best forutsetninger for å få dette til. Stikkordene er samlokalisering og Halti, skriver Ida Wigdel, Rune Benonisen, Odd H. Rudberg og Magnus Barmoen.

Informasjonen på sidene er rettet mot både innbyggere og tilreisende. VisitReisa skal også oversettes til engelsk i løpet av få uker.

Viktige kanaler på Facebook

Andre informasjonstiltak som er blitt jobbet med er etableringen av tre nye Facebooksider. Det er VisitReisa, Reisa Nasjonalpark og Halti Besøkssenter. Alle disse vil være nært knyttet Haltis egne Facebookside. Tanken bak er at de alle skal være viktige kanaler for informasjon og nyheter mot publikum.

I prosjektet jobbes det også med å utarbeide en informasjonsplan som i detalj beskriver hvordan de tre lokale aktørene kan møte publikum på vei inn i nasjonalparklandsbyen, på Halti, på OviRaishiin og ute i terrenget. I løpet av vinteren/våren kommer det dessuten ut en eller flere kartbrosjyrer som tar for seg ulike aktiviteter i kommunen.

Besøksforvaltning

De lokale aktørene har erfart at økt turisme også har en bakside, med eksempler fra Trolltunga og Lofoten, hvor det blir slitasje og forstyrrelser for andre brukere og for dyrelivet.

– Selv om besøket til for eksempel Mollisfossen har økt med 50 prosent fra 2012, oppleves ikke besøk som et synlig problem. Vi skal planlegge for bruk av områdene som er tilpasset sårbarhet til naturen og som forebygger konflikter mellom ulike brukergrupper. Samtidig skal vi sikre at de som besøker områdene får en god opplevelse enten de besøker selve nasjonalparken eller områdene rundt, sier de.

Arbeidet med dette kalles «besøksforvaltning». Visit Reisa er et viktig ledd i arbeidet mot en god besøksforvaltning, avslutter de.

NÆRINGSUTVIKLER: Ida Wigdel. Foto: Jonas René Johansen