Det sier Knut Jentoft (TPL), ordfører i Storfjord kommune. Han har nylig fått vite at sivile arbeidsplasser hos politiet i Skibotn flyttes til Nordreisa. Det liker ordføreren svært dårlig.

– Det er bestemt at pass-kontoret og alle sivile tjenester legges ned. Vi flyttes til Nordreisa. Og det har jo en del konsekvenser.

Han viser til at blant annet familier må ta fri fra jobb og skole for å reise til Tromsø eller Nordreisa dersom de skal ha pass, og at dette både blir dyrt og tar mye tid.

– Det foregår en sentralisering. Vi har jo alltid hevdet at politireformen er en sentraliseringsreform, og her får vi et godt eksempel på det. Politireformen skal effektivisere politiet, men dersom en i Storfjord må i for eksempel Forliksrådet, så må en reise 30 mil til Nordreisa. Man har ikke tro på at distriktene kan løse sine egne behov og problemer.

– Det er faktisk så enkelt

Politimesteren i Troms begrunner flyttinga av pass-kontoret i Skibotn med at det er blitt høye krav til kompetanse og sikkerhet (se sak under. Red.).

– Det handler jo om å ha kompetanse til å bruke utstyret man har og det er ikke et problem. Selvsagt kan man løse dette enten man gjør det i Skibotn, Nordreisa eller Tromsø – det er ingen forskjell, sier Jentoft om de nye kravene.

– Man kan opprettholde pass-kontoret i Skibotn hvis man vil. Vi har jo folk som kan dette, men det vil man ikke. Så enkelt er det.

Jentoft har sett seg lei på at distriktene bygges ned til fordel for å få flere og større tilbud i byene.

– Denne sentraliseringa er et ledd i å ta funksjoner fra distriktene og sørge for at de rett og slett ikke blir så konkurransedyktige som de bør være for å opprettholde bosettinga. Vi ser noe av det samme i de videregående skolene hvor man bygger ned helt nødvendige funksjoner i distriktet, for å heller styrke det i sentrale områder, sier han og legger til:

– Det har heletiden vært selvsagt at de videregående skolene i byene skal bestå og at ungdommene fra distriktene må reise til byen. Det er veldig vanskelig for meg å akseptere dette som et generelt prinsipp! Det bør være akkurat like naturlig for ungdom i byen å reise til distriktet for å gå på skole. Distriktsskolene er helt nødvendige for å opprettholde bosettinga.

– En moteformulering

Jentoft sier små samfunn ofte er like robuste som store samfunn eller byer.

– Man skal gjøre seg «større og mer robust» – noe som er en moteformulering som blir brukt i blant annet kommunereformen og regionformen. Men forskning viser faktisk at stort ikke er det samme som robust. Smått er like ofte robust. For eksempel fungerer eldreomsorg ofte bedre i distriktene enn i byene. Og barnevernet er meget kompetente i mange distrikter.

Han understreker at pass-kontoret i Skibotn bare er en liten del i et stort bilde.

– Dette med pass-kontoret som flyttes fra Storfjord nå, er bare en del i en større sammenheng. Dette handler om mye mer enn pass-kontoret. Det er viktig å se dette i sammenheng, avslutter Jentoft.

Politimesteren: - Nødvendige endringer

Nye og strengere krav gjør det nødvendig å flytte sivile ansatte i politiet til Storslett.

– Beslutninga om hvor det skal utsendes pass ligger i Stortinget og kom i sommer før valget. I nærpolitireformen er det lagt krav til politiet om geografiske driftsenheter der vi i utgangspunktet også må ha åpent én ettermiddag i uka. Hvis vi skal klare det og samtidig levere raske og gode tjenester til publikum, må vi samle de sivile i Nord-Troms på Storslett, sier Ole Bredrup Sæverud, politimester i Troms.

Det er dermed ikke bare pass-kontoret som flyttes fra Skibotn, men også andre administrative oppgaver.

– Enkelte saksbehandlinger flyttes til Tromsø, men de fleste oppgavene i Nord-Troms flyttes til Storslett. Vi planlegger å flytte noen av oppgavene fra Tromsø til Storslett, og andre oppgaver fra Nord-Troms til Tromsø. Hvis en for eksempel skal søke om gjeldsordning, så må en til Tromsø, forklarer politimesteren.

Den nye ordningen skal være på plass innen 1. april 2018.

Nye sikkerhetskrav

Bredrup Sæverud sier det nå kommer langt høyere sikkerhetskrav til utsendelse av pass, både i forhold til kompetanse og bygget kontoret ligger i.

– Til neste år stilles det mye større krav til kompetanse og sikkerhet ved utsendelse av pass, og det klarer vi ikke å få til to steder i Nord-Troms. Det handler ikke bare om penger, og er ikke bare knytta til de praktiske oppgavene ved å trykke på maskinen og sende passene ut, men at en må ha god nok kompetanse om for eksempel falsk ID.

– Dette er både nasjonale og internasjonale krav. Skal vi klare å innfri disse kompetanse- og sikkerhetskravene, så må vi gjøre en del tiltak knyttet til strukturen for utsendelse av pass og da klarer vi det kun et sted i Nord-Troms, legger han til.

På grunn av kravene, har det vært diskutert om en i det hele tatt ville kunne ha ett pass-kontor i Nord-Troms.

– Dette med pass er veldig viktig fordi FNs organ har stilt krav som Stortinget har sagt at vi skal følge. Når vi legger til grunn disse kravene, dreide spørsmålet seg mer om vi klarte å få til et pass-kontor på Storslett, og ikke to kontor i Nord-Troms. Det var dessverre mer den veien diskusjonen gikk med kravene for passutsendelse.

– Forsvinner noen arbeidsplasser som følge av dette?

– Vi har jobb til alle, men ikke i Skibotn. Det er ikke nedbygging av sivile arbeidsplasser, men en kraftbygging. Så det er ikke færre sivile arbeidsplasser i Nord-Troms, men alle er samlet på en plass.

Viktigste er tilbudet

Bredrup Sæverud sier det viktigste er å ivareta tjenestetilbudene som gis av politiet i hver enkelt kommune.

– Enten kommunen har politikontor eller ikke, så er tilbudet som gis det viktigste. Vi holder nå på å utvikle politirådssamarbeidet og å få på plass en politikontakt, slik at politiet og kommunene kan samarbeide om problemene en har lokalt.

Det jobbes også med å ansette flere polititjenestemenn i regionen.

– Vi vil øke tilstedeværelsen.

Nytt er også at en kan bestille time for pass.

– Hvis en må kjøre et stykke for å få pass, så skal en vite at politiet har tid til det. Det skal innføres timebestilling over hele distriktet.

TROMS: Politimester Ole B. Sæverud. FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN Foto: Torbjørn O. Karlsen