Vinteren 1943 seiler fiskeskøyten «Brattholm» fra Shetland til Nord-Norge for å kjempe mot tyskerne. Om bord i båten er det tolv norske motstandsmenn. De blir forrådt av en norsk nazist og overrumplet av tyskerne i Troms. Elleve blir tatt, bare èn greier å flykte: Jan Baalsrud.

Filmen handler ikke bare om Baalsruds flukt fra nazistene og Gestapo-sjefen Kurt Stage. Sentralt i fortellingen er også alle menneskene som risikerte sine liv for å hjelpe han.

Verdenspremiere i bursdagsgave

Den 12. mann, Jan Baalsrud, spilles av Thomas Gullestad (37), som gjør sin aller første hovedrolle i storfilm. Han legger ikke skjul på at det er litt godt å være ferdig med innspillingen.

– Det er egentlig ganske deilig å være ferdig, men også ganske rart. Jeg føler at når man lager noe som er såpass abstrakt, som en film, så vet man aldri helt når man er ferdig. Men nå som det er premiere så får jeg jo en ordentlig bekreftelse på at filmen virkelig er ferdig.

Onsdag 20. desember ville Jan Baalsrud hatt 100-årsdag. Gullestad fylte selv 37 år samme dag som verdenspremiere.

– Det er ikke hvert år man får en verdenspremière i bursdagsgave, smiler han.

FÅR HJELP: Her bæres Jan Baalsrud i land etter å ha vært med ei fiskeskøyte i forbindelse med flukten. Foto: Petter Skafle / Nordisk Film

Skrekkblandet fryd

Hvordan har det vært å spille Jan Baalsrud?

– Det har vært skrekkblandet fryd å spille et ekte menneske. Det er mange som selvfølgelig har både et eierskap til historien og som kjenner Jan, og som da sikkert også har sine meninger om hvordan han skal portretteres. Jeg vil jo ivareta hans ettermæle på best mulig måte. På en annen side så har han jo eksistert, så da blir det enklere å finne ut hvordan han faktisk var.

En ekstrem overlevelseshistorie

Hva syntes du har vært mest utfordrende med denne filminnspillingen?

– Jeg syntes alt har vært utfordrende. Det har vært veldig mye fysiske utfordringer, og det bærer jo filmen og historien mye preg av. Det er jo egentlig en historie som skal være umulig å komme levende ut av, noe jeg har fått kjenne på kroppen hver eneste dag.

Hva med det mentale?

– Det mentale kanskje vært det mest utfordrende. Det å prøve å programmere hjernen til å være full av sorg eller ensomhet. Det at jeg skal kjenne ordentlig på disse følelsene og bruke egne opplevelser, historier, ensomhet og grusomme minner. Så er det klart at det er mye grums som jeg har måtte grave fram, og det blir man litt sliten av, sier Gullestad.

Forhekset av Nord-Norge

Gullestad har tidligere understrekt at han elsker den nord-norske naturen og at de har møtt veldig mange folk som har eierskap til historien, og som har hatt lyst til å bidra.

– Jeg syntes det har vært helt utrolig å spille inn film i Nord-Norge. Naturen er helt fantastisk og menneskene har vært helt fantastiske. Også er det jo noe spesielt med å være i nærheten av der det skjedde, og til tider nøyaktig på steder hvor Jan faktisk flyktet gjennom.

PÅ FLUKT: Thomas Gullestad i rollen som Jan Baalsrud flykter fra nazistene over Ringvassøya i regissør Harald Zwarts film Den 12. mann». Foto: Nordisk Film / Zwart Arbeid

Appellerer til hele verden

Tror du filmen vil bli en suksess?

– Ja, jeg kan jo ikke tro noe annet. Jeg håper at den blir en kjempesuksess, både i Norge, men også i verden. Det er jo en film jeg tror vil appellere til større deler av verden. Andre verdenskrig er noe som har påvirket ganske mange mennesker rundt om i verden, så jeg har trua og håpet, avslutter Gullestad.