Leif Pedersen fra Storvik er bosatt på Sonjatun sykehjem i Nordreisa. Han var en av mange eldre som fredag formiddag fikk besøk av elever fra Nord-Troms videregående skole. Sammen med Anja Irene Hanssen og Marte Solberg Jakobsen bakte han pepperkaker mens julemusikken sto på i bakgrunnen.

– Det er fint at vi får være med de gamle. De sitter jo ellers mye i ro og ser på TV, sier Hanssen (16).

Lærer i praksis

Elever på Vg1 Helse –og Oppvekst skal gjennom pedagogikken «Livsglede for eldre» være tilstede på seks avdelinger knyttet Sonjatun, hver fredag ut skoleåret. Gjennom praktiske oppgaver vil elevene kunne jobbe etter mange kompetansemål i flere fag.

Marte Solberg Jakobsen (16) synes ordningen er et kjempebra tiltak.

– Det er positivt for både oss og for de eldre. Det er bra at skolen slipper oss ut i yrket. Samtidig tror jeg det er godt for de eldre å møte noen yngre og nye fjes. Jeg håper min bestemor også får denne muligheten når hun havner på sykehjem, vi vil jo at de skal ha det best mulig.

– Jeg tror jo de som jobber her også synes vi er til stor hjelp. Det er sikkert ikke alltid det er kapasitet på jobb til for eksempel baking, smiler hun

.

FORNØYD: Marte Solberg Jakobsen er en av elevene som deltar. - Dette er positivt for både oss og for de eldre, sier hun. Foto: Jonas R. Johansen

Ønsker næringslivet med

Kontaktlærer for klassen, Elin Slettli Leirbakk, er godt fornøyd med opplegget sålangt.

Hun forteller at det var stor vilje hos både skolen og ansatte i omsorgssektoren i Nordreisa for å få det landsomfattende prosjektet i gang, også her.

– Alle har vært positive til at vi skal komme oss mer ut fra klasserommet. Forskning viser jo at elevene lærer best ved å gjøre ting selv. Jeg har inntrykk av at de synes det er utelukkende positivt, sier hun.

Elevene vil være godt synlige da alle har på seg gule t-skjorter med røde bokstaver hvor det står «Livsglede for eldre». De vil holde aktiviteter som for eksempel neglepynting, sang, fotpleie, baking og turgåing.

– I den forbindelse ønsker vi gjerne at næringslivet vil bidra. Kanskje vil noen sponse oss med neglelakk og vaffelkakerøre. Dette kommer jo beboerne til gode, og det er en fin øvelse for elevene der de lærer å gjøre ting for andre, sier Leirbakk.

Flere tok til tårene

Hun håper prosjektet vil vise elevene at det ofte ikke er så mye som skal til for å glede andre.

– Da vi for to uker siden var tilstede på Bo –og kultur for å presentere oss, tok flere av de eldre til tårene. De ble rørt av at de fikk besøk og var glade for at vi kom. Elevene får ekstra motivasjon når de ser at dette betyr noe for dem, sier hun.

Det er første gang «Livsglede for eldre» blir gjennomført på skolen i Nordreisa. På lærestedet Skjervøy har de startet opp det samme prosjekt.

– Til neste år tenker vi å besøke eldre som bor hjemme alene, sier Leirbakk.

– Fantastisk tiltak

Sektorleder for helse -og omsorg, Kirsti Blomli er glad for at tilbudet er kommet igang.

–  Det er et fantastisk tiltak som er vinn-vinn for alle sammen. De unge sprer ny energi og masse glede. Vi fikk en gavepakke, rett og slett, sier hun.

Hva har det å si for de ansatte ved helsesenteret?

– Det har nok også masse å si for det lille ekstra de noen ganger føler at de ikke får gitt, sier hun.

baker ilag: Elevene skal drive aktiviteter som baking, stell av negler og sang med de eldre.