Stangnes og resten av skienslaget ankom Spania i går.

- Som ung keeper er det helt fantastisk å få være med hit og trene med et så bra lag. Det er en kjempegod erfaring for meg. Her får jeg lære av de beste, sier Pors Grenland-spilleren på telefon fra La Manga.

Hans onkel er Odd Karl Stangnes, som blant annet spilte for Bodø/Glimt, Lyn, Skeid og Lofoten, og Birgers fetter er Brian Stangnes Kjeldsberg, som spiller for Kaiserslautern.

Stangnes er vokst opp på Kvaløya og har spilt for Storelva, Skarp og TIL. Da han nettopp var fylt 16 år, valgte han å flytte til Skien der han begynte på Toppidrettsgymnaset i Telemark.

– Jeg ønsket et miljøskifte. Det er flere klubber og muligheter her og ganske høyt nivå i divisjonene sørpå, forteller Birger til iTromsø.

I forrige uke fikk keeperen beskjed om at Odd ville ha ham med på treningsleir.

– Jeg ble overrasket og glad over å få en sånn mulighet, sier Stangnes.

Odd er en av landets beste klubber til å få fram toppkeepere, som for eksempel Rune Almenning Jarstein og André Hansen. Nå har klubben de to U21-landslagskeeperne Sondre Rossbach og Viljar Myhra i A-stallen.

Keepertrener er Einar Rossbach.

– Da Birger kom til Skien for et par år siden, var han en uferdig gutt. Vi synes han har tatt store steg og ønsker å se litt nærmere på ham. Han er Pors-spiller og har trent med oss før og etter jul, forteller Rossbach til iTromsø.

– Ligger godt an

Odd er forberedt på at en av deres unge keepere forlater klubben. Både Rossbach og Myhra har kontrakt ut årets sesong.

– Den neste unge keeperen vi vil ha må vise over tid at han er noe å satse på. Vi har flere i kikkerten, men Birger ligger godt an i løypa. Den vi skal ha må vise evnen til å forbedre seg over tid, og den vi prioriterer vil fort være på benken i Eliteserien og fast i 2.-divisjon. Vi er ikke redde for å ha en 18-åring i mål i Eliteserien, men for å komme dit må du både være god og vise evnene til å lære, sier Rossbach.

Stangnes er 186 centimeter høy og beskrives som en veldig eksplosiv keeper av Rossbach.

– Det er jo utenlandsk proffspill som er drømmen. Men nå er målsettingen å jobbe meg opp her, først og fremst. Det må jeg vise at jeg er god nok, sier Stangnes, som har flere slektninger fra toppfotballen.

Birgers målsetting er å få kontrakt med Odd allerede i år.

– Ja, det er det. Men det er ikke noe jeg kan ta som en selvfølge, sier han ydmykt.

– Bra at han ikke er her

Odd skal møte Shanghai Shenxin, Horsens, OB og Ulrik Yttergård Jenssens Nordsjælland på La Manga.

– Er det aktuelt å gi Stangnes spilletid?

– Nei, det er det ikke. Det er så kort tid til seriestart at vi prioriterer de to keeperne vi har, sier Einar Rossbach.

Han var TIL-keeper på sølvlaget i 1990.

– Jeg husker det som en fantastisk tid, sier han.

På telefon fra Tyrkia, der TIL er på treningsleir, sier-sportssjef Svein-Morten Johansen at han ikke kjenner så godt til Birger André Stangnes.

– Det er to ting som er viktig: Det er veldig artig hvis han blir eliteseriespiller, uansett om det er i Odd eller TIL. For det andre har vi bra med keepertalenter her. Til Tyrkia har vi med Erlend (Jacobsen) og Jacob (Karlstrøm). Derfor er det bra at ikke Birger er i TIL nå, for vi har mange keepere vi jobber med. Jeg synes det er bra at han får muligheten til å vise seg fram for Odd og håper han lykkes, sier Johansen.