De aller fleste i Nord-Troms gleder seg over at tunnelen gjennom Sørkjosfjellet i dag skal åpnes, men få like mye som Olaf Skogmo. Lokalpolitikeren har nemlig ventet på denne dagen i nesten 13 år.

– Det føles som en lettelse, og viser bare at alt er mulig om man jobber for det, sier han.

Startet arbeidet

Det var i 2005, da tunnelene i Kåfjord var på vei å ferdigstilles, at Skogmo og Senterpartiet startet det politiske arbeidet med tunnelen. Han forteller at det passet bra, for Senterpartiet hadde samferdselsministeren fra 2005 til 2013, og dermed større sjanser for å påvirke fordelingen av veikronene. I siste periode var også Irene Lange Nordahl fra Troms stortingsrepresentant, og de hadde møter med henne minst tre ganger i året, minnes Skogmo.

– Hun ble vårt talerør inn til regjeringa og Stortinget, forteller han.

Utfordringer

Mange år gikk, og i 2012 var Nordreisa kommunes reguleringsplan klar. Skuffelsen var imidlertid stor da bevilgningene ikke kom. Det viste seg nemlig at reguleringsplanen ikke var godkjent og vedtatt i kommunestyret.

Skogmo ringte statssekretæren for samferdselsdepartementet og spurte om det ikke var noen mulighet for at man kunne få såpass mye penger at man hvert fall kunne starte arbeidet. Slik at man i det minste kunne se at noe var på gang.

– Det trodde han skulle gå, og så snart planen var vedtatt i kommunestyret fikk vi penger til å begynne, sier Skogmo.

– En merkedag

I starten av 2013 ble arbeidet med tunnelinnslagene påbegynt, og da første salva gikk 20. november i 2014 var Skogmo der for å overvære begivenheten.

– Det er virkelig en stor ting, sa en lykkelig Skogmo til Framtid i Nord den gang – like etter den første sprengningen.

– Første salva har gått, og nå ser vi at det blir tunnel. Det så mørkt ut mange ganger, men nå er alt glemt. Nå er det bare glede.

Skogmo har alltid vært opptatt av vei. Fram til han ble pensjonist jobbet han i Statens vegvesen i en årrekke, og i politikken har vei blitt hans hjertesak. I dag, 2. februar, åpner altså tunnelen han har jobbet for i så mange år. Selv skal han være med på den offisielle åpningen, og gleder seg til å kjøre gjennom tunnelen for aller første gang.

– Det er virkelig en merkedag, smiler han.