Våren 2016 vedtok Stortinget endringer i energiloven. Endringene innebar krav om selskapsmessig og funksjonelt skille mellom nettverksvirkomhet og annen virksomhet. Nettselskap skal skilles ut i egne selskap som ikke driver med annen virksomhet.

Det ble og stilt krav om at nettselskap ikke kan eie enheter som driver med annen virksomhet. Tidligere gjalt dette for selskaper med over 100.000 kunder, men etter vedtaket i 2016 ble dette gjeldende for alle selskaper. Endringene skal gjelde fra 01. januar 2021.

Dette ville medført at selskap som Ymber AS måtte skilt ut 3net og nettdriften som egne selskap. Personer som sitter i ledelsen i nettselskap kan ikke delta i ledelsen i andre selskap i konsernet som driver annen virksomhet.

–  Det hadde blitt veldig dyrt å drive fibervirksomheten isolert sett. Om vi hadde hatt funksjonelt skille hadde det ikke vært mulig for oss å gjennomføre fiberutbyggingen, sier daglig leder i Ymber AS Erling Martinsen.

Nå ser det ut til at dette ikke blir en realitet. Opposisjonen har sagt delvis ja til disse endringene, men de vil sette en grense ved 30.000 kunder. Selskap med færre kunder slipper kravet om funksjonelt skille. KrF har tidligere ikke vært tydelige på hvor de står, og de har vært nøkkelen for et flertall.

Forventet støtte

Ørjan Albrigtsen (KrF) og Gerd Kristiansen (KrF) har jobbet tett de siste årene opp mot deres representant i energi- og miljøkomiteen, Tore Storehaug.

Fredag tikket det inn en melding til Albrigtsen om at KrF vil støtte forslaget som går på at de nye kravene om funksjonelt skille ikke skal ramme selskaper med under 30.000 kunder.

– Jeg ble utrolig glad! Det er godt å se at politikerne lytter til oss. Dette er utrolig viktig for Ymber. For vårt selskap betyr det at de kan drive mer effektivt og rimelig. Det skaper ikke usikkerhet rundt de satsingene som er gjort innad i selskapet, for eksempel satsingen med 3net og fiberutbyggingen, sier Albrigtsen.

Ordfører Ørjan Albrigtsen (KrF) i Skjervøy kommune gleder seg over støtten fra paritet.

Albrigtsen sier han og Kristiansen har vært tydelige ovenfor deres stortingsrepresentant Tore Storehaug.

– Vi har vært klare på at vi forventer at de støtter dette forlaget som legges fram.

– En trussel mot deres eksistens

Daglig leder i Ymber Erling Martinsen gleder seg over at det nå ser ut til at de nye kravene ikke vil gjelde det lokale kraftselskapet.

– Dette er veldig gode nyheter for Ymber. Vi har jobbet intenst med dette i flere år, sier Martinsen.

Les Martinsens innlegg om det funksjonelle skillet: Redd lokale arbeidsplasser – skrot det funksjonelle skillet

Energiminister Terje Søviknes (Frp) har uttalt til Altaposten at det funksjonelle skillet sikrer at foretaksledelsen fokuserer på nettvirksomheten slik at utfordringene kan håndteres til lavest mulig kostnad. Hovedformålet med kravene som ble vedtatt av Stortinget i 2016 er mer effektive og nøytrale nettselskap.

Martinsen sier det nye kravet vil gjøre det vanskelig å drive for små og mellomstore selskap.

– De nye kravene vil være en trussel mot deres eksistens.

Ymber har 8900 strømkunder og 4100 fiberkunder. Martinsen forklarer at fiberaktiviteten er en liten del av den totale virksomheten i selskapet.

– Nettvirksomheten har mest ressurser og det er viktig å kunne utnytte ressursene på tvers. Det er takket være samdrift hvor vi kan samordne ressursene at vi kan drive slik.

Behandles i mars

Forslaget skal først opp i energi- og miljøikomiteen og 16. mars skal det vedtas i Stortinget. Dersom ingen snur i saken før den tid er Ymber sikret å kunne drive videre som før.

– Dette er en stor seier for Ymber, sier Martinsen.