Nordreisa kommune har ved økonomisjefen avlagt regnskapet for fjoråret. Dette er gledelig lesing for ordfører Øyvind Evanger (Ap). Han kan nemlig meddele at kommunen går med et solid overskudd på nesten 3,7 millioner kroner.

Det resterende merforbruket fra tidligere år på 4,9 millioner kroner er inndekket i sin helhet og det er i tillegg avsatt 10,5 millioner kroner til disposisjonsfond.

– Med den regnskapsavslutningen med overskudd og inndekningen vi har vedtatt så er vi endelig ute av ROBEK, og det etter 14 år, jubler han.

Solid lagarbeid

All ære til ordføreren denne perioden?

– He, he, nei. Det er et samlet kommunestyre som har prioritert og fått gjort det. Og ikke minst alle de ansatte som har klart å følge det opp. Det har vært et solid lagarbeid som endte veldig hyggelig, smiler han.

Fokus på økonomi

Ifølge Evanger har det siden valget av nytt kommunestyre i 2015 vært et knallhardt fokus på økonomi.

– Vi har hatt et enormt fokus på å holde seg innenfor de rammene man har fått tildelt, i tillegg til at vi har justert de til et akseptabelt nivå som fortsatt leverer gode tjenester.

Han legger ikke skjul på at det i 2015 ble gjort et nedtrekk på hele 30 stillinger.

– Klart vi har merket det, det skulle bare mangle. Man kan ikke gjøre grep uten at det merkes. Men nedtrekket var helt nødvendig og har gjort at vi faktisk er der vi har havnet nå, sier han.

Dreier tankegangen

Ifølge han har kommunen lenge vært i sparemodus. Nå skal man dreie tankegangen.

– Vi går over i en driftsfase blant våre ansatte, og skal legge sparemodusen bort. Samtidig skal vi fortsette å ha en sunn og god økonomi. Hvis vi bruker for mye er vi tilbake med en gang.

Han legger til at kommunen ikke bare er ute av ROBEK. De siste årene har kommunen også greid å legge av midler til et disposisjonsfond, som per dags dato innehar over 30 millioner kroner. Disse midlene ligger på bok, først og fremst som reserve hvis økonomien en eller annen gang slår andre vei.

– Nå har jo kommunestyret vedtatt å bruke en del av pengene i årets budsjett. Blant annet på IKT-utstyr til skolene, oppussing av lokaler til ungdomsklubb, velferdsteknologi innen helse. Så litt bruker vi.

Ordføreren sier det er viktig å poengtere at man ikke kan bruke opp dette fondet.

– Vi er nødt å ha et greit disposisjonsfond. Vi må ha midler i bakhand, sier han.

Offisielt i juni

At kommunen havner av den fryktede ROBEK-lista blir ikke offisielt før regnskapet er ferdig hos revisjonen og godkjennes av kommunestyret i juni. Da blir det feiring, ifølge ordføreren.

– Fylkesmannen i Troms har uttalt at hun stiller med kake, ler han.

GLEDELIG: - Vi har all grunn til å være fornøyd, sier ordfører Øyvind Evanger. Foto: Jonas René Johansen