Alle kommunene i Nord-Troms satser på velferdsteknologi i helse- og omsorgssektoren, og har gått har sammen i prosjektet «Helseteknologi i Nord-Troms».

Mer kontroll

Helsepersonell fra alle kommunene har fått opplæring i bruk av elektronisk medisineringsstøtte og elektronisk dosett. Om noen uker håper kommunene å være klare for å rulle ut de første elektroniske hjelpemidlene til brukere.

Opplæring: Helsepersonell fra alle kommunene har deltatt på opplæring.

– Trygghet og mestringsfølelse for brukerne er en klar ønsket gevinst, sier prosjektleder Hege Elisabeth Nicolaisen.

Elektronisk medisineringsstøtten er et hjelpemiddel som varsler når det er tid for å ta medisin, brukeren trykker på en knapp og ut kommer ferdig dosert medisin. Dette skal bidra til at eldre, mennesker med begynnende kognitiv svikt og brukere innenfor rus- og psykisk helse kan få en mer selvstendig hverdag.

– Men det er viktig at man får opplæring på et tidlig stadium. Om man er aktuell som bruker av disse hjelpemidlene vil bli vurdert i samarbeid med bruker og helsepersonell.

medisineringsstøtte: Slik ser den elektroniske medisineringsstøtten ut.

Målet er at brukerne skal føle mer kontroll over egen hverdag. Når det er tid for medisin får brukeren varsel fra medisineringsstøtten.

– Dermed slipper brukerne å vente på at hjemmesykepleien skal komme hjem til dem. De vil få større frihet til å kunne planlegge hverdagen sin, sier Nicolaisen.

Medisineringsstøtten kommuniserer med hjemmesykepleien. Dersom brukeren glemmer å ta ut medisinen blir det sendt varsel til hjemmesykepleien.

Tid til pleie

Slik det er nå tar hjemmesykepleien seg av å dosere samt kjøre ut medisinene til noen brukere. Dette vil de slippe til brukerne av den nye medisineringsstøtten.

– Dette vil frigjøre tid for helsepersonell slik at de får med tid til å utøve pleie.

Nicolaisen understreker at brukerne fortsatt vil få besøk av hjemmesykepleien.

Effektivisering av arbeidet er også en viktig del av prosjektet.

Rigger tjenesten

– Vi må finne arbeidsmetoder som gjør at varme hender brukes der de trengs, for eksempel til sårstell og pleie.

Nicolaisen forklarer at slik det ser ut nå vil 25 prosent av innbyggerne i Nord-Troms være over 70 år i 2040. «Helseteknologi i Nord-Troms» er en del av å ruste tjenestene i kommune klar for eldrebølgen som kommer. Tre av fire må utdanne seg innen helse- og omsorg dersom helse- og omsorgstjenesten skal driftes videre på samme måte.

– Og det kommer ikke til å skje. Dette handler også om å finne måter å arbeide på der man med samme kapasitet kan ta seg av flere.

Hensikten med prosjektet er å implementere trygghets- og mestringsteknologi. Som eneste prosjekt i 2017 kom «Helseteknologi i Nord-Troms» med på den nasjonale Velferdsteknologiprogrammet.